Zdraví

ABY VAŠÍ IMUNITĚ NEDOŠLY SÍLY

Jarní období představuje pro imunitní systém nemalou zátěž. V kombinaci s náročným tréninkem, případně s nastupující předsoutěžní dietou je pak naše imunita často v ohrožení a vyžaduje adekvátní vzpruhu.

Vliv ročních období na imunitní systém

Odborníci se dlouhodobě zabývají tím, jestli je to právě oslabená imunita, která nahrává nárůstu počtu pacientů s nejrůznějšími respiračními chorobami v zimním období. Odpověď ale není zdaleka tak jednoduchá, jak by se nám líbilo. Pokles venkovní teploty, změna délky dne a u mnoha lidí také snížení hladiny vitaminu D s sebou samozřejmě nesou nežádoucí změny řady imunitních parametrů.

Současně je ale třeba počítat s tím, že chladné počasí nahrává šíření virových nákaz. Tomu napomáhá také nižší vlhkost vzduchu a nedostatek slunečního záření. Ultrafialové světlo má totiž významný dekontaminační efekt – tzn. hubí viry a bakterie, čímž snižuje riziko přenosu infekčních onemocnění.

Vyšší nemocnost v zimě je tedy způsobena více faktory, mezi nimiž ovšem sehrává svou roli i zvýšené riziko oslabení imunity.

Jak imunitu posílit a udržet ji v kondici 

Především platí pravidlo, že byste o svůj imunitní systém měli pečovat celoročně. Nepočítejte s tím, že zastavíte spouštějící se rýmu nějakým zázračným výživovým doplňkem, pokud vaše tělo dlouhodobě čelí deficitu řady důležitých mikroživin.

 

ZÁSADA č. 1 tedy zní: UŽÍVEJTE PRAVIDELNĚ KVALITNÍ MULTIVITAMIN S OBSAHEM MINERÁLŮ

Pravidelně = celoročně. Počítejte s tím, že v případě některých látek trvá tělu poměrně dlouho, než se z vážného deficitu vyhoupne do potřebných referenčních hodnot. To platí zejména o vitaminu D, jehož nedostatek je v naší populaci stále velmi rozšířený. Přitom jde o látku, která má prokazatelný přímý vliv na imunitní systém.

 

ZÁSADA č. 2: PŘIDEJTE PŘÍRODNÍ LÁTKY POSILUJÍCÍ IMUNITU

Jakmile máte pokryté nároky na přísun vitaminů a minerálů, můžete přemýšlet nad dalšími účinnými pomocníky.

Postupujte ideálně vždy v tomto pořadí: vitaminy, minerály, další přírodní složky. Nasadit jednosložkový preparát (například extrakt echinacey), když na vás „něco leze“, nedává velký smysl, pokud současně čelíte nedostatku některého z klíčových vitaminů či minerálů. Tak jako dům začínáte stavět od základů, i v případě péče o imunitu je dobré dodržet určité postupy. Vitaminy a minerály se tak dají považovat za hrubou stavbu, zatímco další ingredience už budou na bázi podlahových prací a interiérových záležitostí. Pohodlně bydlet se bez nich nedá, ale prostě přichází na řadu až ve vhodný čas.

A o jakých dalších látkách vlastně mluvíme? Ve hře jsou zejména:

  • probiotika

Zajistí nejenom správný průběh trávicích procesů, ale v neposlední řadě mají zcela zásadní vliv na aktivitu imunitního systému. Stimulují imunitní reakce a tím vytváří efektivní ochrannou bariéru před rozvojem infekcí.

  • extrakty z léčivých bylin – takovou svatou imunitní trojici zde tvoří:

echinacea

Posiluje obranyschopnost dýchacího systému. Riziko rozvoje nemoci klesá díky užívání echinacey až o 20 %, případně se výrazně zkracuje doba trvání onemocnění.

Ostropestřec

Nejčastěji bývá spojován s regenerací jater, málokdo si ale uvědomuje, jak důležitou funkci hrají zdravá játra v imunitní ochraně organismu. Jsou to právě játra, která detekují patogeny, jež se do těla dostávají prostřednictvím potravy. Tvoří tak bariéru mezi naším pevným zdravím a škodlivými látkami, které se do těla dostávají zvenčí.

ginkgo biloba

Těší se velké popularitě díky schopnosti zlepšit krevní oběh a podpořit kognitivní funkce. Současně ale ginkgo disponuje také mechanismy, díky nimž nastupuje do boje s řadou infekcí, včetně těch respiračních.

 

ZÁSADA č. 3: ZVOLTE KVALITNÍ VÍCESLOŽKOVÝ PRODUKT

Ten by měl v odpovídajícím množství pokrýt dávku základních vitaminů a minerálů. Při čtení etikety věnujte pozornost zejména: vitaminům A, C, E, D a komplexu vitaminů B. Z minerálů a stopových prvků si vaši pozornost zaslouží: zinek, selen a železo. U minerálů kontrolujte také jejich formu. Dobrou vstřebatelnost zajistí minerály v tzv. chelátové vazbě.

Zima je sice v plném proudu a zdálo by se, že začít se suplementací na podporu imunity teď už je trochu pozdě. Ale na posílení zdraví rozhodně není nikdy pozdě. S příchodem jara bude vaši fyzickou i duševní pohodu nahlodávat jarní únava. V létě budete potřebovat super kondici pro zvládnutí nejrůznějších aktivit. Zkrátka a dobře, nic jako náhradní zdraví neexistuje, tak si to svoje hýčkejte. Právě třeba kvalitním suplementem.

 

Zdroje:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2589004221002236

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31126553/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9818925/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6155865/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29328785/

https://www.degruyter.com/document/doi/10.1515/jbcpp-2020-0310/html