Výživa

Je možné nahradit BCAA esenciálními aminokyselinami?

Představte si, že máte volit mezi dvěma produkty, jeden má na etiketě nápis EAA, druhý BCAA. Po kterém sáhnout, abyste si zajistili dosažení optimálních tréninkových výsledků?

Aminokyseliny s rozvětveným řetězcem (BCAA) se těší obrovské popularitě především díky svým anabolickým a anti-katabolickým účinkům. Mezi BCAA patří tři esenciální aminokyseliny: leucin, izoleucin a valin, přičemž platí, že optimálního účinku dosáhnete při dodržení následujícího poměru 2:1:1 (leucin: valin: izoleucin).

Jsou to právě tyto aminokyseliny, po kterých organismus sáhne během výkonu, jakmile spotřebuje glukózu. Jejich unikátní struktura z nich činí rychlý a dostupný zdroj energie. Což v praxi také znamená, že čím rychleji je doplníte, tím svižnější bude průběh regenerace. Řada sportovců je ale s velkým úspěchem užívá už před tréninkem, aby jich měli k dispozici dostatečné množství, až tělu dojdou zásoby glykogenu/glukózy. Role a funkce BCAA je tedy zcela jasná.

Když se ale podíváte do nabídky suplementových společností, často se setkáte také produkty nazvanými EAA – esenciální aminokyseliny. Tyto výrobky obsahují všech devět esenciálních aminokyselin, tedy nikoliv pouze ty tři, které spadají do BCAA. Navíc je zde histidin, lysin, methionin, fenylalanin, threonin a tryptofan.

Nabízí se tedy otázka, zda není pro sportovce lepší (ve smyslu účinnější) užívat produkt s obsahem všech esenciálních aminokyselin v porovnání s produktem obsahujícím výhradně BCAA.

Abychom se dobrali odpovědi, pojďme si v krátkosti zrekapitulovat, jak to s aminokyselinami v lidském těle vlastně chodí.

Jedná se o základní stavební bloky svalů (a dalších struktur). Aminokyseliny spojené speciálními vazbami tvoří bílkoviny (proteiny). V praxi vše probíhá tak, že pokud konzumujete nějaké jídlo, je složeno ze tří základních makroživin – bílkoviny, sacharidy a tuky. V procesu trávení se bílkoviny štěpí na jednotlivé aminokyseliny a teprve ty mohou být náležitě vstřebány a využity. Lidské tělo využívá dvacet různých aminokyselin. Z nich o devíti mluvíme jako o esenciálních (organismus je neumí sám vytvořit, musí být přijímány ve stravě či suplementech). Jedenáct zbývajících jsou aminokyseliny non-esenciální, tedy takové, které je tělo schopno samo vyprodukovat z látek běžně přijímaných ve stravě. Obecně ale platí, že optimální fungování lidského organismu zajišťuje všech dvacet aminokyselin.

Každá z nich má svoji specifickou funkci, zaměříme se na ty esenciální a můžeme si je ve stručnosti představit:

  • Fenylalanin – je důležitý pro tvorbu ostatních aminokyselin a proteinů, hraje roli v produkci enzymů;
  • Histidin – produkuje histamin a zajišťuje adekvátní ochrannou funkci myelinu;
  • Isoleucin – podporuje svalový i energetický metabolismus a imunitní funkce;
  • Leucin – napomáhá správnému průběhu proteosyntézy a regenerace, účastní se regulace hladiny cukru v krvi;
  • Lysin – zajišťuje optimální proteosyntézu, včetně produkce hormonů a enzymů;
  • Methionin – zajišťuje správný růst tkání a řadu metabolických funkcí;
  • Threonin – jeho role spočívá zejména ve správném průběhu metabolismu tuků, zajišťuje také funkci imunitního systému a je nezbytnou součástí řady důležitých bílkovin, například kolagenu a elastinu;
  • Tryptofan – napomáhá udržení pozitivní rovnováhy dusíku, je prekurzorem serotoninu;
  • Valin – podporuje růst svalů a jejich regeneraci.

Pro toho, kdo přišel navíc ještě s otázkou, zda není možné doplnit veškeré aminokyselin prostřednictvím kvalitní stravy, máme jednu stručnou odpověď: NENÍ.

A přidáváme i vysvětlení, proč. Hlavním důvodem je rychlost vstřebávání. Kvalitní aminokyselinový suplement se v těle absorbuje velice rychle, cca během 15 minut. Za tak krátký čas nejste schopni vstřebat aminokyseliny z klasické stravy.

Takže jsme zpět u souboje BCAA vs. EAAje možné esenciálními aminokyselinami „nahradit“ produkt obsahující výhradně BCAA? Zdálo by se to reálné, vždyť konec konců EAA obsahují všechny BCAA, jenže….

BCAA jsou nejúčinnější, pokud je užíváte samotné bez dalších aminokyselin, a navíc v potřebném poměru 2:1:1.

Pak vám zajistí kvalitní regeneraci a ochranu svalové hmoty, a to i v období diety. Oproti tomu EAA svou funkcí připomínají spíše vysoce kvalitní zdroj bílkovin, stimulující rozvoj svalů a vhodný pro užívání po tréninku nebo mezi jídly.

Konečný verdikt tedy zní, že nemůžete esenciálními aminokyselinami nahradit BCAA. Oba suplementy jsou přínosné a účinné, nicméně plní trochu jinou funkci. Odborníci proto radí užívat ideálně obojí a nenahlížet na oba typy produktů jako na alternativy, ale spíše jako na vzájemně se doplňující výživové doplňky.