Výživa

Džus a vaše výkonnost

Co byste měli pít v posilovně i mimo ni, abyste svoje tělo dostatečně hydratovali? Nejlepší je samozřejmě voda. Ale ačkoliv se ve spojení s džusy často mluví o vysokém podílu cukru, i ovocné či zeleninové šťávy mohou být cestou ke kvalitní hydrataci, jen musíte vědět, které jsou pro vás vhodné a kterým je naopak lepší se vyhnout.

1) ŠŤÁVA Z ČERVENÉ ŘEPY

Sportovci s nadšením objevují šťávu z červené řepy a její schopnost podpořit transport kyslíku do vyčerpaných svalů. Z tohoto důvodu je tento nápoj opěvovaným potréninkovým drinkem.  A výsledkem je také nárůst popularity příchutě „červená řepa“.

tomato-316743_1280-1024×678.jpg“ alt=““ class=“wp-image-918″ width=“350″ height=“232″/>

2) TOMATOVÁ ŠŤÁVA

Rajčata obsahují celou řadu zajímavých látek. Jednou z nich je lykopen, který má zvlášť blahodárné účinky. Bývá spojován s účinnou prevencí celé řady onemocnění a je velmi silným antioxidantem, což se po tréninku hodí. Velkou nevýhodou tomatové šťávy je její vysoký obsah sodíku. Tomu se můžete vyhnout jedině, když budete vybírat speciálně upravené produkty se sníženým nebo nulovým obsahem soli.

3) ŠŤÁVA Z GRANÁTOVÝCH JABLEK

Toto šťavnaté červené ovoce je považováno za zázračné, neboť nabízí třikrát více antioxidantů než zelený čaj nebo červené víno. Granátová jablka mají antioxidační, protivirový a protirakovinový účinek. A co nedostatky? Leda vysoké množství cukru. Diabetici by si na tuhle šťávu měli dávat pozor, může totiž způsobit rapidní nárůst hladiny cukru. A současně hrozí interakce s některými léky. Pokud tedy máte cukrovku nebo pre-diabetické potíže, raději se této šťávě vyhněte.

4) MRKVOVÁ ŠŤÁVA

Mrkev obsahuje beta karoten, který – jak prokazuje mnoho studií – má značný vliv na posílení imunity, chrání naši pleť a zrak, plus bojuje proti poškození ze strany volných radikálů. V kombinaci s kořením, jako je zázvor a kurkuma, získáte opravdu účinný antioxidační nápoj. A nevýhody? Výroba domácí mrkvové šťávy je velice náročná. Proto je vždycky lepší ji koupit. Ovšem musíte myslet na trvanlivost. Čím déle je šťáva skladována, tím více klesá podíl živin. Čerstvá je nejlepší.

5) ŠŤÁVA Z KRVAVÝCH POMERANČŮ

Šťáva z krvavých pomerančů obsahuje důležité anthocyaniny, antioxidanty odpovědná za tuto charakteristickou barvu dužiny. Nedávno provedené klinické studie ukazují, že 3,5 dcl šťávy z červených pomerančů vás ochrání před volnými radikály na celý den. A stinné stránky? Dostupnost. Krvavé pomeranče nejsou běžně dostupné, nicméně poptávka roste, takže doufejme, že se situace zlepší.

6) JABLEČNÁ ŠŤÁVA

Mnoho lidí se jablečné šťávě vyhýbá, protože si myslí, že obsahuje příliš mnoho cukru. Což je u některých doslazovaných variant pravda, ale čistá šťáva z jablek je pro sportovce skvělou volbou. A nějaké další nevýhody kromě přidaného cukru? Mnoho jablečných džusů obsahuje pesticidy a vosky (používají se na úpravu slupky). Je proto třeba vybírat opravdu kvalitní šťávy, ve kterých tyto škodlivé látky ani přidané cukry nejsou.

7) POMERANČOVÁ ŠŤÁVA

Pomerančová šťáva je skvělým zdrojem vitaminu C, vlákniny a kyseliny listové, což jsou látky, které podle vědců snižují riziko kardiovaskulárních chorob. Bohužel mnoho výrobců prodlužuje trvanlivost pomerančového džusu přidáním nejrůznějších látek, aby šťáva vydržela dlouhé měsíce ve velkých nádržích. Volte proto nejlépe ty druhy označené jako „čerstvě vymačkaná“. Ty nejsou z koncentrátu, ani neobsahují konzervační látky.