Tréninky

TRÉNINK BŘICHA (nejen) PRO ZAČÁTEČNÍKY

Jak nejlépe procvičit břišní svaly? Držte se následujících rad a vyzkoušejte náš letní trénink. 

Někdy se stane, že pro les nevidíme stromy. Alespoň se to tak říká. Ale nastanou i situace, kdy vám nadhled umožní se zorientovat a najít tu správnou cestu. V případě tréninku břišního svalstva je rozhodně dobré podívat se na celou problematiku tak trochu z vrchu, protože se tím snáze nasměrujete a zvolíte vhodný přístup. Držte se proto následujících základních rad, díky nimž budete na závěr svého snažení odměněni skvěle vytvarovanými břišními svaly.

1. Břicho vždy cvičte jako poslední.

Není dobré vyčerpat břišní svaly před tréninkem jiných svalových partií, například zad či nohou. Potřebujete mít totiž břicho i trup dostatečně při síle, abyste udrželi potřebný nitrobřišní tlak nezbytný pro ochranu páteře. Břišní svaly proto cvičte až jako poslední, případně ve dnech, kdy nebudete zařazovat trénink na větší svalovou partii.

2. Začněte tou nejslabší partií.

Většina z vás má jistě nejslabší dolní partii břicha. Právě zde byste tedy měli svůj trénink zahájit. Je důležité vyčerpat nejdříve tu nejslabší část, dokud mají svaly ještě dostatek sil. Teprve potom se můžete zaměřit na zdatnější části břišního svalstva (horní partie).

3. Cviky prováděné s vlastní váhou těla jeďte do vyčerpání.

Využití vlastní váhy těla jako zátěže vám pomůže k plochému, pevnému břichu, přičemž bude současně váš pas vypadat štíhlejší. Nekončete ale cvičení pouze u předepsaného počtu opakování, pokud jste ještě schopní pokračovat. Cviky s váhou vlastního těla provádějte do vyčerpání – tzn. tak, že už následně nejste schopní provést žádné další opakování. U cviku s kladkou se snažte nastavit zátěž tak, abyste dosáhli vyčerpání při předepsaném počtu opakování. Jestliže se vám to v jedné sérii nepovede, při té další už zátěž upravte.

4. Tento trénink zařazujte 3-4krát týdně.

Břicho patří ke svalům, které se podílí na správném držení těla, jde tedy o svaly zvyklé být dlouho zatnuté, neboť slouží jako opora páteře. Navíc jsou z větší části tvořeny pomalými svalovými vlákny, která vyžadují pravidelnější trénink, aby bylo dosaženo jejich adekvátní stimulace.

5. Nezapomínejte, jak je důležité dbát, aby byla vrstva podkožního tuku na břiše co nejmenší.

Abyste se mohli pochlubit kvalitním břišním svalstvem, nesmíte zapomínat na správnou dietu a pravidelný aerobní trénink, který napomáhá odbourávání tuků.

 

Kompletní trénink břicha

CVIK ZAMĚŘENÝ SÉRIE OPAKOVÁNÍ
Zdvihy nohou ve visu Dolní partie břicha 3 Do vyčerpání
Zkracovačky s kladkou vkleče s vytočením Šikmé břišní svaly 3 15 (na každou stranu)
Zkracovačky s kladkou vkleče Horní partie břicha 3 15
Zkracovačky na lavičce hlavou dolů Horní partie břicha 3 Do vyčerpání