Výživa

PALATINÓZA

VÁŠ SPOJENEC NA CESTĚ K ÚSPĚCHU

Je hvězdou suplementového průmyslu a má k tomu celou řadu dobrých důvodů. Coby složka kvalitních produktů nepatří mezi ostře sledované celebrity, v tomto směru zastává spíše pozici sebejisté aristokratky vědomé si svých hodnot.  O důvod víc ji lépe poznat.

CO JE TO PALATINÓZA

Jedná se o komerční název sacharidu zvaného izomaltulóza, který doslova a do písmene klame tělem. Ačkoliv ho tvoří pouze dvě molekuly (glukóza a fruktóza) a jedná se tedy o tzv. disacharid, v těle rozhodně nepořádá při vstřebávání žádné sprinterské závody, jak to známe od jiných cukrů tohoto druhu. Nejde tedy v žádném případě o cukr „rychlý“, ba právě naopak.

KDE JI NAJDEME

Tento netypicky se chovající cukr překvapivě není výsledkem laboratorních technologií. Přirozeně se vyskytuje v melase a medu a je možné ho pomocí fermentace získat ze sacharózy.

JAK CHUTNÁ

Samozřejmě si zachovává typickou sladkou chuť. Sladivostí je palatinóza srovnatelná s hroznovým cukrem a vůbec se nemusíte obávat nějaké nepříjemné pachuti. Její energetická hodnota je stejná jako u ostatních sacharidů (4 kcal v 1 gramu).

PŘEKVAPÍ GLYKEMICKÝM INDEXEM

Glykemický index (tzn. údaj vyjadřující rychlost využití glukózy v organismu) palatinózy je 32. Pro srovnání má glukóza GI 100, sacharóza (cukr) 68 a maltodextrin se pohybuje mezi 80-100. To v praxi znamená, že po konzumaci se energie z palatinózy v těle uvolňuje 1,5 až 2krát pomaleji v porovnání například se sacharózou.

ZDRAVOTNÍ PŘÍNOS

Nízký GI palatinózy má za důsledek výrazně menší vliv na hladinu cukru a inzulínu. Můžete si tedy dopřát potřebnou dávku sacharidů, aniž byste se museli obávat rapidního navýšení hladiny cukru v krvi, který vzápětí vede k rychlému nárůstu hladiny inzulínu. Takové výkyvy jsou rizikové pro rozvoj celé řady metabolických onemocnění, včetně diabetu, přispívají ke kardiologickým chorobám a samozřejmě úzce souvisí s obezitou.

Zmínit musíme i skutečnost, že se palatinóza netráví už v dutině ústní, takže nezpůsobuje kazivost zubů.

Stabilní, pomalé uvolňování energie bez velkých výkyvů napomáhá tělu k udržení rovnováhy v hladině energie, příznivě ovlivňuje fyzickou výkonnost i psychický stav. Současně vytváří…

LEPŠÍ PODMÍNKY PRO SPALOVÁNÍ TUKŮ.

Rychle vstřebatelné sacharidy způsobí rapidní zvýšení hladiny inzulínu, jehož základní funkcí je normalizovat hladinu cukru v krvi a stimulovat spalování sacharidů, tzn. jejich využití coby zdroje energie. Zatímco je inzulín zaměstnaný vysokou hladinou glukózy, přijatý tuk se v těle ukládá, není tedy využit jako zdroj energie.

Jakmile ale konzumujete cukr pomalu vstřebatelný, tzn. palatinózu, nedojde k rychlému uvolnění inzulínu do krve a k jeho následné akci. Vzniká tedy prostor pro spalování tuků, tzn. jejich přeměnu na okamžitě využitelnou energii.

VÍTANÁ SLOŽKA SUPLEMENTŮ Lepší reference by si palatinóza asi nemohla přát. Zcela bez nadsázky se dá říct, že suplement, který coby zdroj sacharidů použije právě tento pomalu vstřebatelný cukr, se už pouhou touto volbou posouvá o několik levelů výš na žebříčku kvality. Ideální je v potréninkových produktech kombinovat palatinózu s rychle a středně rychle vstřebatelnými cukry, protože pak máte jistotu, že je tělo po náročném výkonu zásobováno energií jak okamžitě po konzumaci, tak po dobu několika dalších hodin.