Tréninky,  Výživa

BEZ PRÁCE NEJSOU BŘICHÁČE

Jak vyrýsovat břišní svaly? Máme pro vás pár tipů.

Vyrýsované břicho a dokonalý „V“ tvar trupu – po tom touží každý. Ale jak toho skutečně dosáhnout? To a mnohem více se dozvíte v našem článku.

Kdo by nechtěl pořádné břicháče – je za tím ale vážně spousta dřiny. Neznamená to totiž, že když budete cvičit sklapovačky, trénovat každý den a dopovat se suplementy, zákonitě dosáhnete cíle. Naopak – jen cviky na břicho v tomto případě nepomohou!

Svaly se sice zpevní, ale stále budou schované pod tukovou vrstvou. A právě té je potřeba se zbavit. Cesta k plochému břichu vede přes trpělivost, pevnou vůli a dodržování několika základních pravidel. Znáte je?

Vsaďte na zdravou stravu a kalorický deficit.

Ono se to nezdá – ale jinak nemáte šanci uspět. Jestli to myslíte s plochým břichem opravdu vážně, začněte jíst zdravě (vsaďte na zeleninu, bílé maso či pravidelný příjem vlákniny). Snažte se ve stravě přijímat taktéž komplexní sacharidy a zdravé tuky.

Dbejte především na dostatek bílkovin, třeba za pomoci proteinových suplementů. Dokážou skvěle zasytit na delší dobu. Stejně tak udrží zrychlený metabolismus.

Dále platí, že pokud chcete odbourávat tuky, musíte být v kalorickém deficitu – tzn. mít vyšší výdej energie než příjem. Jen tak půjde tuk (ne)jen na břiše dolů.

A pokud bude třeba, zkuste spalovače tuků. Ty od Nutrendu nebo Extrifitu patří mezi stálice na trhu. Vyplatí se je vyzkoušet, pokud samotná strava a kalorický deficit nezabírají.

Cvičte celé tělo – důkladně

Cviky na břicho samy o sobě nepomohou. To už jsme si vysvětlili v předchozích odstavcích. Ono je totiž zásadní soustředit se na celé tělo – postupně srazit tuky na minimum ve všech partiích.

Neexistuje způsob, jak se zbavit tuku pouze na břiše. Jediná cesta vede přes komplexní cvičení – zaměřit se musíte na celé tělo a tomu přizpůsobit svůj cvičební plán. Zapojte všechny svaly! A pamatujte, že úbytek tukové vrstvy na břiše je silně ovlivněný genetikou. Bez trpělivosti to nepůjde!

Jaké cviky na břicho zařadit?

Řada lidí považuje za nejlepší cvik na břicho SED-LEH. V praxi ovšem takovým favoritem není. Ač je často mezi sportovci součástí výzev, vyhněte se mu obloukem, pokud to myslíte s břišáky vážně.

Já doporučuji např. PLANK (známý též jako „prkno“) – na pohled velmi jednoduchý cvik na břicho a boky. Ovšem, kdo ho zkusil, jistě potvrdí, že to tak jednoduché není!

Máte i vy nějaké osvědčené tipy na cviky, které vám dopomohly k dokonalé postavě?

Cvičte s rozmyslem!

Ono se to asi nezdá – ale tím, že budete cvičit s menší zátěží, dosáhnete opravdu kvalitních výsledků! Hubnoucí trénink musí trvat minimálně hodinu a půl. Redukce tuků (nejenom) na břiše dosáhnete vhodně zvolenou kombinací KARDIO cvičení a silového tréninku.

Můžete si vyrazit na kolo, zaplavat či si vyšlápnout na túru. Zejména při déle trvajících vytrvalostních aktivitách bude tělo jako zdroj energie více využívat tuk. Zkuste si nastavit režim cvičení 2+2 nebo 2+1 (2 dny silový trénink, 2 dny nebo 1 den kardio).

Kdy začínám spalovat tuky?

Naše tělo nejvíce spaluje tuky při 60–70 % maximální tepové frekvence. Právě v této fázi je cvičení nejefektivnější. Orientačně se zóna spalování tuků vypočte tak, že ženy odečtou svůj věk od čísla 210 a muži od čísla 220.

A teď už jen této znalosti využít při cvičení. Překvapí vás, jak efektivní váš trénink bude, pokud se nad tímto bodem zamyslíte.

Pozor na zpomalení metabolismu!

Při déle trvající snaze o odbourávání tuků dochází ke zpomalení metabolismu. Často si pak lidé lámou hlavu, proč přestali hubnout – ovšem, za vším hledejme metabolismus. Jak tedy z toho začarovaného kruhu ven? Jezte hodně bílkovin, ty metabolické procesy opět urychlí a vy se dostanete do redukční a posléze rýsovací fáze. Vsaďte třeba na proteiny od Nutrendu. Za skvělé peníze se vám dostane přísunu kvalitních bílkovin.

Kam vyrazit místo posilovny?

Ono se to asi nezdá, ale když už budete mít posilovny po krk, zkuste vyrazit na nákupy, zadovádějte si na koncertě nebo ukliďte celý dům. Spálíte více energie, než si myslíte!

Co je vaším cílem – buchty nebo ploché břicho?

Pokud při cestě k plochému břichu nechcete nabrat moc svalové hmoty, používejte při silovém tréninku menší zátěž, více opakování a méně sérií. Když toužíte po vyrýsovaných břišních svalech, dělejte přesný opak. A hlavně – nevdávejte to! Už po měsíci uvidíte první výsledky. Na váze to moc vidět nebude, ale vizuálně budete mít důvod k radosti! No a teď už je to jenom na vás!