Výživa

7 ZPŮSOBŮ JAK STIMULOVAT MOZEK

Jill Schildhouse

 

Sportovci stále hledají cestu, jak zlepšit fyzickou výkonnost, ale měli by se zaměřit i na svoji mentální kondici. Nejenom, že existují strategie, které jim s tím pomohou, ale jsou tu také jednoduché, dostupné triky, díky nimž se posunou o pár levelů výš.

 

Vyzkoušejte strategie vhodné k tomu,

abyste sladili svou fyzickou a psychickou formu.

 

Kliky- hotovo. Angličáky – hotovo. Výpady – hotovo. Mrtvý tah – hotovo. Cviky na mozek…počkejte, cože? Jestli jste všechno svoje úsilí upřeli na fyzický výkon a budování svalů, pak jste možná naprosto zapomněli stimulovat také mozek. A uvědomte si, že právě jeho správné fungování je pro vás zcela zásadní. Když přidáte informaci, že pokles kognitivních funkcí bývá zaznamenán již ve 24 letech a pak každých 15 let klesnou tyto schopnosti o zhruba 15 %, určitě stojí za úvahu proti tomu nějak účinně bojovat.

„Mnoho lidí se na funkci mozku nijak nezaměřuje, protože se nebojí, že by to mohlo negativně ovlivnit jejich fyzickou výkonnost,“ říká neuropsycholožka Rhonda Freemanová. „Neuvědomují si, že právě v mozku najdeme oblasti odpovědné za celou řadu fyzických funkcí našeho těla.“

Freemanová dále upozorňuje na tzv. neuroplasticitu mozku, tzn. jeho schopnost měnit svou strukturu a organizaci. Je tedy možné užívat suplementy, využívat metody aromaterapie a mozek nejrůznějšími způsoby trénovat, abyste optimalizovali jeho funkce a umožnili tělu podávat optimální výsledky. Pojďme se podívat, jaké postupy se nám v tomto směru nabízejí:

 

  1. Omega-3

Studie ukazují, že mastné kyseliny s dlouhým řetězcem (EPA a DHA) napomáhají zlepšení nálady a kognitivních funkcí. DHA v podstatě tvoří značnou část šedé kůry mozkové, a obě omega-3 kyseliny zajišťují dostatečný krevní oběh, nezbytný pro optimální funkci mozku. Díky jedné studii víme, že po užívání suplementů bohatých na EPA byli lidé schopni mozek lépe zapojit a vykazovali lepší kognitivní funkce, než před suplementací.

  1. CoQ10

Koenzym Q10 má vliv na hospodaření s energií v buňkách (mitochondriích), díky čemuž současně zlepšuje mozkovou reaktivitu. Freemanová říká, že tento účinek ve spojení s protizánětlivými vlastnostmi a antioxidačním efektem napomáhá celkovému omlazení. Dávka pro dospělé se pohybuje od 30 do 100 miligramů denně, vzhledem k tomu, že je CoQ10 rozpustný v tucích, dává smysl ho podávat s nějakým zdrojem tuku v době jídla.

  1. Acetyl-L-karnitin

Tato aminokyselina má prokazatelné protizánětlivé účinky na neurologické úrovni a působí proti celé řadě neurodegenerativních chorob. Ukazuje se jako velmi slibná díky své schopnosti zpomalit proces stárnutí, přičemž zpomaluje také postup mentální dezorientace. „Acetyl-L-karnitin nejenom chrání nervovou soustavu, ale má také pozitivní vliv na náladu a kognitivní schopnosti,“ říká Freemanová, která má sama zkušenost s tím, jak tato látka zlepšuje koncentraci.

  1. Hořčík

Výzkumy provedené na MIT v roce 2004 ukazují, že zvýšený přísun hořčíku má vliv na paměť a koncentraci. Určité receptory v mozku zodpovědné za učení, paměť a koncentraci totiž závisí na hladině hořčíku a její regulaci. Vědci popisují, že hořčík je naprosto nezbytným komponentem mozkomíšní tekutiny a stejnou měrou ovlivňuje i naši schopnost učit se a pamatovat si. „Hořčík v podstatě otevírá naše mozkové receptory, díky němu se následně soustředíme na konkrétní informace a to natolik, že jsme mnohdy schopni ignorovat okolní zvuky,“ říká Carolyn Deanová, MD, autorka knihy The Magnesium Miracle (Balantine Books, 2017) a 365 Ways to Boost Your Brain Power (Adams Media, 2009). „Dávku 600 miligramů denně považuji za nezbytnou – je to dokonce více, než doporučuje RDA – 350-400 mg.“ Jen pozor, abyste to s hořčíkem nepřehnali, má totiž projímavé účinky.

  1. Hydratace

Vědci odhadují, že mozek je ze 73 % tvořen vodou, hydratace je tedy pro jeho funkci zcela zásadní. Když budete trpět třeba jen 2% dehydratací, může už dojít k narušení vaší schopnosti udržet pozornost a pamatovat si. Případně jsou narušeny motorické schopnosti. Snažte se proto dostatečně pít. Nejlépe vodu. Experti doporučují vypít denně alespoň 2,5 litru vody (muži) a 2 litry (ženy).

  1. Cvičení

„Fyzická aktivita zlepšuje funkci mozku, od jeho kognitivních schopností až po náladu,“ říká Freemanová. „Dokonce i procházka může navýšit hladinu serotoninu, který navozuje uklidnění.“ I jedna lekce aerobního tréninku má výrazný vliv na prefrontální kortex mozku (oblast zodpovědnou za rovnováhu). V časopise Neurology byly publikovány výsledky studie, která došla k závěru, že u žen v dobré fyzické kondici je o 88 % nižší riziko vzniku demence v porovnání s těmi, které na tom tak dobře nejsou.

  1. Spánek

„Mozek má stále co na práci, některé důležité pochody pak probíhají, když spíme,“ říká Freemanová. „Jestliže mu ovšem spánku nedopřejeme dostatek, hrozí nám zvýšené riziko rozvoje kognitivních poruch.“ Provedené studie ukazují, že potíže se spánkem a nedostatečná kvalita spánku jsou potencionálními rizikovými faktory vzniku demence, včetně Alzheimerovy choroby.

Díky svojí neuroplasticitě se náš mozek v průběhu života mění. Tyto změny závisí na životním stylu a prostředí, ve kterém žijeme. „Můžeme dosahovat špičkových výkonů i díky svým zdravým návykům,“ dodává Freemanová. „Využijte této specifické vlastnosti svého mozku – nikdy není pozdě začít.“