Tréninky

JAK ZHUBNOUT BEZ BĚHÁNÍ

Eric Velazquez, CSCS

 

Nepatříte mezi příznivce běhacího pásu? Nevadí. I tak můžete spalovat značné množství tuků! Stačí vyzkoušet jiné metody.

 

Lidi běhají s cílem zhubnout už desítky let, obrovský boom zažilo běhání v osmdesátých letech minulého století. Ale většina lidí se jistě shodne na tom, že trávit několik hodin týdně na běhacím pásu je velice nudné. V poslední době se pozornost upřela především na intervalový trénink o vysoké intenzitě, díky němuž je trvání tréninku značně zkráceno. Je ale možné, abyste hubnuli i bez běhání? Ano, je. Máme pro vás několik rad a tipů, jak vytvořit kalorický deficit a/nebo urychlit metabolismus, aniž byste museli běhat.

 

1 VÍC POSILUJTE

Jednou z prvních metod, kterou začali sportovci využívat ve snaze odbourat tuk, bylo snížení zátěže a provedení vyššího počtu opakování. Nicméně cvičení s vyšší zátěží je pro celkovou tělesnou kompozici prospěšnější. V Norsku byla provedena studie, která zjistila, že lidé provádějící série o šesti opakováních s maximální váhou urychlili činnost metabolismu výrazněji a na delší dobu než ti, kteří prováděli série o 12 opakováních. Trénink s vyšší zátěží navíc vede k navýšení hladiny hormonů, které podporují spalování tuků, tzn. testosteronu a růstového hormonu.

 

2 BOJUJTE S LANY

Můžete si o cvičení s velkými lany myslet, že je to neefektivní výmysl, ale budete na velkém omylu. Právě tato aktivita totiž může představovat vítanou změnu, šanci trénink si opravdu užít a navíc dosáhnout takových výsledků, jako třeba při sprintech nebo jízdě na kole. Díky jedné studii víme, že když sportovci střídali intervaly 15 sekund cvičení s lany a 45 sekund odpočinku, dosáhli překvapivě dobrých výsledků.

 

3 VESLUJTE, VESLUJTE, VESLUJTE, KLIDNĚ I NA STROJI

Máte v posilovně veslovací stroj Concept2 nebo něco podobného? Pokud ano, určitě ho vyzkoušejte. Při správném provedení zapojuje veslování všechny hlavní svalové skupiny a to takovým způsobem, jakým byste to pomocí jiné aktivity těžko dokázali. Veslování rozvíjí sílu a současně i spaluje tuky. Můžete veslovat buď delší dobu ve stabilním tempu, nebo v rámci 45 sekundových intervalů, které vám umožní dosáhnout maximálních výsledků.

 

4 DORAŽTE SE KETTLEBELL

Cvičení s kettlebell činkami představuje skvělý způsob, jak budovat sílu i mobilitu. Jestliže navíc cvičíte v rámci intervalového tréninku, podpoříte i odbourávání tuků. V rámci jedné studie bylo zjištěno, že pokud sportovci prováděli dvanáct 30 vteřinových cvičení s kettlebell, přičemž po každém následovalo 30 sekund odpočinku, došlo u nich k nárůstu hladiny testosteronu o 14 % a růstového hormonu až 21krát nad normál už 15 minut po tréninku. A to všechno, aniž by běhali.

 

5 SKÁKEJTE PŘES ŠVIHADLO

Chcete tip na cvičení, které můžete provádět prakticky kdekoliv? Skákejte přes švihadlo. Za 20 minut takhle můžete spálit až 300 kcal. Tahle aktivita vám navíc zlepší koordinaci, pohyblivost a současně představuje skvělé posílení pro lýtkové svaly.