Výživa

3 DIETNÍ CHYBY, KTERÉ BRZDÍ VAŠE POKROKY

Kdo z vás má pocit, že dává do sestavení a udržení jídelníčku maximum, a přesto nejde všechno podle vašich představ? Neblokuje váš progres některá z těchto skrytých, a přitom tak zrádných chyb?

 

  1. MÁTE HRŮZU Z TUKŮ

Drastická eliminace tuků ze stravy může být překvapivě kontraproduktivní. Nedostatek vhodných tuků totiž škodí víc, než si možná umíte představit.

V čem nám zdravé tuky prospívají?to-4-300×200.jpg“ alt=““ width=“300″ height=“200″ />

  • mají protizánětlivé účinky;
  • posilují imunitu;
  • snižují riziko vzniku onemocnění srdce;
  • zvyšují výkonnost;
  • urychlují regeneraci.

Samozřejmě nejsou tuky jako tuky, ale těm polynenasyceným, známým také jako omega-3, byste se vyhýbat neměli. Proto dává smysl zařazovat do jídelníčku pravidelně tučné ryby (tuňák, losos atd.), případně přidat kvalitní omega-3 suplement. Rybí olej totiž mimo jiné podporuje proteosyntézu, tzn. podpoří vaši snahu u budování svalové hmoty. A čím více máte svalů, tím více tělo spotřebovává kalorií, tedy tím snáze spaluje tukové rezervy.

 

Kvalitní tuky by měly tvořit 20-30 % vašeho denního kalorického příjmu. Kromě ryb konzumujte také avokádo, olivový olej a ořechy + semínka.

 

  1. NAHRAZUJETE CUKRY UMĚLÝMI SLADIDLY

 

Umělá sladidla mají v posledních letech neuvěřitelnou marketingovou podporu. Než se ale rozhodnete potlačit chuť na sladké dietní limonádou či jiným produktem s náhražkou cukru, měli byste vědět, že dost možná kýženého efektu nedosáhnete.

Nejedna odborná studie totiž ukázala, že nekalorická umělá sladidla neuspokojí centrum chutí v mozku, ba dokonce mohou touhu po sladkém navýšit. Jaké vás čekají následky, asi netřeba zdůrazňovat.

 

Potravinám a nápojům s obsahem umělých sladidel se vyhýbejte. Nepoužívejte je ve snaze uspokojit svou chuť na sladké. Mozek se tak snadno podvést nenechá.

 

  1. MEZI JÍDLY ŽVÝKÁTE ŽVÝKAČKU, ABYSTE POTLAČILI HLADto-5-300×199.jpg“ alt=““ width=“300″ height=“199″ />

Dříve tak propagovaný trik, abyste hlad potlačili pomocí žvýkačky, je podle odborníků mýtus. Hned několik studií totiž prokázalo, že díky žvýkačce možná nebudete tolik hřešit mezi jídly, ale jste vystaveni většímu riziku zvýšeného kalorického příjmu. Jednoduše řečeno – hrozí, že toho pak sníte víc, než kdybyste před tím nežvýkali.

 

Místo žvýkačky si dejte šálek zeleného čaje. Ten nejenom podpoří pocit nasycení, ale obsahuje také látky schopné stimulovat odbourávání tuků.