Výživa

POMŮŽE VÁM VODA SPALOVAT TUKY?

Dřív, než utratíte nemalé peníze za spalovače, ujistěte se, že jste udělali maximum pro to, abyste podpořili odbourávání tuků adekvátně sestaveným jídelníčkem a v neposlední řadě dostatečným pitným režimem.

Podceňovaná hydratace

Ani sebelepší suplement vám optimální výsledky nezajistí, pokud podceníte hydrataci. Pitný režim totiž ovlivní vaše zdraví a sportovní výkonnost víc, než si možná myslíte. Voda konec konců tvoří více než polovinu objemu lidského těla. Svalová tkáň sama o sobě je ze 79 % složená z vody. A taková jednoznačná fakta asi dostatečně vypovídají o tom, jak klíčovou roli voda v těle hraje.

Stačí mírná dehydratace a už se budete cítit unavení, dojde k poklesu výkonnosti a nebudete schopni zvládnout trénink na 100 %. Asi pak není třeba dodávat, že nekvalitní trénink nemůže nikdy vést ke kvalitním výsledkům. Ačkoliv tedy voda sama o sobě není zdrojem energie, pro normální fungování organismu je extrémně důležitá.

Jak se pitný režim podílí na spalování tuků?

Kromě toho, že vám dostatečný příjem tekutin zajistí, aby bylo tělo schopno podat maximální výkon, je tu několik dalších účinků, které byste měli mít na paměti:

  • Pití vody potlačuje chuť k jídlu

Jakmile se ozve nepříjemné kručení v břiše, vypijte 4 dcl vody, ideálně studené. Ano, i teplota konzumované vody hraje roli. Studenou vodu totiž organismus musí ohřát na vhodnou teplotu, a přitom dochází k výdeji energie. A protože rčení, že hlad je převlečená žízeň má rozhodně svoje opodstatnění, když se před jídlem napijete, následně toho tolik nesníte.

  • Pití vody navyšuje výdej energie a urychluje metabolismus

Podle odborníků platí, že pokud denně vypijete dva litry vody, navýší se výdej energie o zhruba 25 kcal díky termogenní reakci a rychlejší činnosti metabolismu. Možná se vám to množství zdá zanedbatelné, ale věřte, že každá kalorie se počítá. Nedávno byla provedena studie, která prokázala, že pokud lidé konzumovali 0,5 litru vody před každým jídlem, snížila se jejich váha během 12 týdnů o 44 % víc v porovnání se skupinou, která vodu před jídlem nepila.

Na pocit žízně nespoléhejte

Pokud si myslíte, že můžete příjem tekutin řídit výhradně pocitem žízně, jste na omylu. To rozhodně není relevantní indikátor. Spousta lidí začne mít žízeň, až když se u nich už projeví první příznaky mírné dehydratace. Tedy ve chvíli, když se cítí unavení a bolí je hlava.

Mnohem přesnějším ukazatelem je barva moči. Pokud je během dne vaše moč čirá a světlá, nejspíš jste na tom s příjmem tekutin dobře. Jen si dejte pozor na některé potraviny, které mohou způsobit zabarvení moči (například červená řepa).

Vyšší příjem tekutin je pak samozřejmě nezbytný, pokud pobýváte v teplém, vlhkém prostředí, zejména, když v takových podmínkách vyvíjíte fyzickou aktivitu (trénink). Nároky na hydrataci dále rostou u těhotných a kojících žen, u nemocných (průjem, horečka, zvracení) a v neposlední řadě by si pravidelný příjem tekutin měli hlídat senioři, u nichž je riziko hydratace navýšeno vlivem procesu stárnutí, kdy se v těle snižuje podíl vody. Současně tato věková skupina často užívá nejrůznější léky podporující ztráty tekutin. Sportující senior by si tím pádem měl hydrataci hlídat opravdu pečlivě.

Ale vraťme se k odpovědi na otázku v nadpisu. Ano, voda vám se spalováním tuků rozhodně pomůže. Aby mohl proces odbourávání tukových rezerv v těle probíhat, potřebujete splnit dvě základní podmínky. Jednou z nich je vytvoření kalorického deficitu, tou druhou pak adekvátní hydratace, bez níž není metabolismus schopen optimálně fungovat.

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6209729/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19661958/