Výživa

SUPLEMENTACE PO PADESÁTCE

Každý věk má svoje specifika a pokud chcete dosahovat v tréninku optimálních výsledků, měli byste tento faktor zohlednit v tréninku, výživě i při výběru výživových doplňků.

Datum v rodném listu nezměníte, ale velkou měrou můžete ovlivnit svou kondici a kvalitu života. Pravidelný trénink má vysloveně omlazující účinky, vhodně sestaveným jídelníčkem dáte projevům stárnutí pěkně zabrat a suplementy coby pověstná třešinka na dortu vaše snažení ještě posílí.

VYBÍRÁME SUPLEMENTY

Vzhledem k tomu, že s věkem klesá schopnost těla vstřebávat živiny, není možné spoléhat, že pokryjete nároky stravou, byť sebekvalitnější. Ke slovu se tak dostávají výživové doplňky, díky nimž máte šanci zajistit tělu adekvátní přísun potřebných vitaminů, minerálů a dalších látek.

V první řadě je třeba vědět, co od suplementace v tomto věku očekávat:

  • posílení imunity;
  • udržení stávající a ideálně výstavbu nové svalové hmoty;
  • zvýšení výkonnosti;
  • zajištění dobré pohyblivosti;
  • podporu kvalitní regenerace.

POSÍLENÍ IMUNITY

Imunitní systém se s věkem oslabuje, současně je ale třeba si uvědomit, že v návaznosti na imunitu je věk pouhé číslo. Někteří lidé mají funkční imunitní systém až do poměrně vysokého věku, odborníci se tak setkávají s šedesátníky, jejichž imunita odpovídá člověku o dvacet let mladšímu. A samozřejmě to může být i naopak. Konec konců podle řady expertů je imunita druhý nejkomplikovanější systém po našem mozku, kontrolovaný zhruba 8 000 geny. A v mnoha ohledech držíte fungování tohoto systému ve svých rukách, respektive ho můžete ovlivnit životním stylem, stravou a také vhodnými výživovými doplňky.

Vitamin D

Tady zákonitě musí padnout zmínka o vitaminu D – v posledních letech tak často skloňovaném v souvislosti se zajištěním dobré obranyschopnosti organismu během pandemie koronaviru. Řada statistik udává, že až 65 % starších lidí trpí nedostatkem tohoto důležitého vitaminu. Ten přitom zajišťuje nejenom správnou funkci imunity, ale u lidí nad 50 let může snížená hladina vitaminu D vést k výraznějším ztrátám svalové hmoty.

„Vitamin D by měl být v suplementu obsažen ideálně ve formě cholekalciferolu (D3), který zajistí optimální vstřebatelnost. A určitě je vhodné využít synergického účinku s vitaminem K2,“ vysvětluje Jakub Slavkovský ze společnosti GYMIO. „Vitamin D3 totiž podporuje ukládání vápníku, což ocení kosti a zuby, ale může to být rizikové, pokud by se vápník nadměrně ukládal v cévách. V takovém případě je tu ale vitamin K2, který cévy čistí a usazený vápník přesouvá do kostí. My navíc v našem produktu používáme MK-7 formu vitaminu K2, která obvykle využívané formy předstihne ve všech ohledech.“

Produkty s obsahem vitaminu D a K užívejte s jídlem, které obsahuje tuky, zajistíte si tím dobré vstřebávání. V současné době odborníci doporučují denní dávku 1 000 – 4 000 IU vitaminu D denně, vždy je ale dobré vědět, jaká je vaše momentální hladina tohoto vitaminu v krvi. Testy dnes nabízí celá řada laboratoří a jejich cena se pohybuje v řádech stokorun.

Zvýšenou pozornost dále věnujte také příjmu vitaminu C, vitaminům tzv. B komplexu, z minerálů pak selenu, přínosné jsou i produkty s obsahem omega-3 mastných kyselin a určitě nezapomeňte na probiotika, protože zdravá střeva jsou pro fungující imunitní systém nezbytná.

K2 (MK-7) + D3 | 90 kapslí

Sehrané duo pro zdravé kosti a krevní oběh Tahle vymazlená „dvojka“ skvěle působí na zdraví kostí, zubů nebo kloubů. Zajistí ale také dostatečnou průchodnost cév a posílí tvůj imunitní systém.

Synergie dvou vitamínů K2 a D3
Nahrazuje nedostatek slunečního záření
Forma K2 s delší dobou rozpadu
Pozitivní vliv na kosti, zuby a klouby
Výborná vstřebatelnost a dlouhý účinek
ZLEPŠUJE SRÁŽLIVOST KRVE A PRŮCHOD CÉV   gymio.com

UDRŽENÍ + ZVÝŠENÍ PRODUKCE TESTOSTERONU

Roli testosteronu netřeba zdůrazňovat, mluvíme o hormonu, který v mužském těle řídí budování svalů, růst kostí, nárůst síly, produkci spermií atd. Jeho hladina ovšem s věkem klesá. Odborníci se domnívají, že třetina mužů nad 45 let má sníženou hladinu testosteronu. Proti tomuto poklesu můžete efektivně bojovat pravidelným tréninkem, zejména posilování má prokazatelně pozitivní vliv. Důležitý je pak i dostatek spánku a redukce stresu. No a v neposlední řadě si můžete pomoci i účinnými výživovými doplňky. Vsaďte na ty, které obsahují:

Zinek

Tento minerál plní v těle celou řadu funkcí a jeho nedostatek je přímo spjatý s nízkou hladinou testosteronu. Dlouhodobé užívání suplementů s obsahem zinku vede při správné životosprávně ke zvýšené produkci tohoto hormonu.

„V našem produktu Zinek PLUS jsme vsadili na chelátovou formu (pikolinát zinečnatý), který má nejlepší biologickou vstřebatelnost,“ popisuje Vít Černý ze společnosti Lifemood. „K zinku jsme navíc přidali ještě hořčík pro správnou funkci svalů a zmírnění únavy, měď, která napomáhá činnosti nervové soustavy a imunitního systému, selen coby účinný antioxidant a vitamin B6 nezbytný pro tvorbu červených krvinek a správné fungování metabolismu. Navýšení účinnosti všech složek zajišťuje extrakt z černého pepře, BioPerine®.“

Hořčík

Ten prokazatelně navyšuje hladinu testosteronu u sportovců i nesportovců, což je jistě skvělá zpráva. Musíte ale počítat s tím, že účinek u sportující populace je vždy výraznější.

S navýšením hladiny tohoto hormonu vám ale může pomoci i kofein, jak prokázala studie provedená v roce 2008, vitamin D, či kyselina D-asparagová, ta podle výzkumů pomáhá s navýšením hladiny u mužů, kteří již prokazatelně trpí poklesem hladiny testosteronu.

to“>

Zinek +

Komplexní produkt s minerály a vitamínem B6. Ve složení naleznete zinek, hořčík, měď a selen. Pro maximální vstřebávání obsažených látek je receptura doplněna také o extrakt z černého pepře BioPerine®. S přibývajícím věkem klesá hladina testosteronu. Jedná se o 0,4 – 1.0 % testosteronu ročně mezi 30 – 70 lety muže. U každého jednotlivce tomu může být ale jinak, s ohledem na genetickou predispozici, stresové situace a další ovlivňující faktory. Kvalitní chelátová forma zinku (pikolinát zinečnatý) přispívá k udržení normální hladiny testosteronu v krvi v průběhu věku jedince. Náš produkt Zinek + obsahuje v denní dávce 20 mg zinku (DDD je 20 – 30 mg). Zinek také přispívá k udržení normálního stavu kostí a zubů. Nadále je součástí Zinku plus i selen, který podporuje tvorbu mužských pohlavních buněk a podporuje udržení normální činnosti štítné žlázy. Jako zdroj magnésia je použita vysoce vstřebatelná forma bisglycinátu hořečnatého. Magnesium snižuje míru vyčerpání a únavy, podporuje fyzickou i psychickou činnost i normální stav kostí a zubů, příznivě působí na tvorbu bílkovin. lifemood.cz

POHYBLIVOST A FLEXIBILITA

Péče o klouby a pohybový aparát je v tomto věku zcela zásadní. Degeneraci chrupavek způsobené stárnutím se člověk úplně nevyhne, ale může tento proces zpomalit a jeho projevy zmírnit díky užíváním vhodných suplementů. „Problémy způsobenými narušením kloubní chrupavky trpí u nás asi 12 % populace,“ vyjadřuje se k problematice Ing. Petr Dušek ze společnosti Orling. „Po padesátce je to alarmujících 70 %, v sedmdesáti tyto potíže sledujeme u 90 % lidí z této věkové skupiny. Produkty značky Orling jsou sestavovány za základě dlouholetých zkušeností a doporučení odborných lékařských společností. Nabízíme i kompletní výživové kúry s nejrůznějším zaměřením.“

Bolavé a zatuhlé klouby se vás tedy při správné péči vůbec týkat nemusí. Výživové doplňky zaměřené na klouby si kladou tři základní cíle:

  • regeneraci pojivových tkání;
  • obnovu chrupavky;
  • lubrikaci kloubů.

Jak uvádí Milan Kozler ze společnosti Chevron Nutrition: „Kvalitní kloubní výživou je možné zabránit nadměrnému opotřebení kloubů. Naše produkty jsou cíleně určeny aktivním lidem, pomáhají udržet potřebnou flexibilitu kloubů a jejich složení odpovídá nárokům jak rekreačních, tak vrcholových sportovců, včetně těch věkem spadajících do masters kategorií.“

Jako nejúčinnější složky kloubní výživy se na základě dlouholetých výzkumů jeví zejména: glukosamin, chondroitin, kolagen a MSM. Coby další ingredience jsou s úspěchem používány: kurkumin, hyaluran sodný, extrakt Boswellia serrata atd. Důležitou roli sehrají i přidané antioxidanty. A zcela zásadní je pak i dlouhodobé užívání jednotlivých přípravků.

PERPETUUM GELADRINK

Vysoce ceněný Perpetuum Geladrink je určen pro silně zatěžované klouby sportovců. Tento doplněk stravy doporučuje Česká společnost tělovýchovného lékařství pro jeho objektivně špičkové složení. Vysoké dávky účinných látek tvoří nezbytný výživový doplněk sportovců. Mimo jiné obsahuje kolagenní peptidy, bílkovinu přispívající ke zdraví kostí, ale třeba i železo přispívající k normální tvorbě červených krvinek pro dobrý přenos kyslíku do tkání i snížení míry únavy a vyčerpání. orling.cz

GELADRINK SPORTAKTIV

Doplněk stravy Geladrink SportAktiv doporučuje Česká společnost tělovýchovného lékařství pro jeho originální složení ve kterém najdete celou škálu látek pro výživu a ochranu kloubů. Kolagenní peptidy Fortigel speciálně vyvinuté a určené pro sportovce se podílejí na zdraví kostí kloubů a jsou stavební hmotou kloubní chrupavky. Dále obsahuje například draslík pro normální činnost svalů, významný
L-karnosin, který je součástí rychlých svalových vláken a třeba Astragalus membranaceus, jenž přispívá k pohyblivosti kloubů. orling.cz

JOINT COMPLEX

Produkt s vybraným obsahem účinných látek pro vaše klouby, vazy a chrupavky. JOINT COMPLEX je přesně formulován pro podporu zdraví kloubů. Chevron Nutrition posílil tento produkt pomocí MSM s biologickou aktivní sírou, 350 mg glukosaminu, 150 mg chondroitinu, 40 mg vitaminu C a další složky podporující tvorbu kolagenu. JOINT COMPLEX je kloubní receptura, která zvyšuje produkci přírodního kolagenu. Nejdůležitější účinky -Podporuje růst nových chrupavek -Zvyšuje pohyblivost -Uvolňuje ztuhlé klouby chevronnutrition.cz

ZVÝŠENÍ VÝKONNOSTI A POSÍLENÍ ZDRAVÍ

Pokles fyzické výkonnosti je další z nežádoucích projevů stárnutí. I zde ale můžete do procesu významně zasáhnout správnou suplementací. Především potřebujete vyhrát boj s volnými radikály – škodlivými produkty metabolismu, které se v těle hromadí vlivem stresu (i toho tréninkového) a postupem věku se s jejich působením organismus hůř vyrovnává. Potřebuje povolat na pomoc efektivní a účinné zbraně – ANTIOXIDANTY.

Kurkumin

Hlavní složka oblíbeného koření kurkumy má sportovcům rozhodně co nabídnout, vědecky podložené jsou následující účinky:

  • stimuluje regeneraci svalů a oddaluje únavu během výkonu;
  • tlumí bolest svalů při náročném tréninku;
  • potlačuje zánětlivé procesy při osteoartritidě a revmatoidní artritidě;
  • zkracuje dobu regenerace a zvyšuje výkonnost.

Jakub Slavkovský ze společnosti GYMIO ho navíc považuje za velmi komplexní látku, která se podílí na správné funkci imunitního, kardiovaskulárního i trávicího systému a podporuje činnost jater.

Zajímavé antioxidační účinky mohou sportovcům nad 50 let nabídnout také přípravky obsahující L-arginin a L-citrulin, vitamin C a E, či kyselinu alfa-lipoovou.

CURCUMIN | 90 kapslí

Zářivý plamen věčného mládí Z kurkumy se nám podařilo získat unikátní 80% extrakt, který harmonizuje mnoho procesů v našem těle – od trávení až po nervovou soustavu.

Až 80 % účinné látky kurkuminu
Podporuje trávení a činnost jater
Extrakt z černého pepře pro lepší vstřebatelnost v těle
Optimalizace kardiovaskulárního systému
Antioxidační efekt posilující imunitu
gymio.com

PODPORA REGENERACE

Přirozené procesy stárnutí nevyhnutelně ovlivní i schopnost regenerace. Provedené výzkumy upozorňují, že se u starších sportovců zpomaluje proces proteosyntézy a narušeny jsou samozřejmě i další aspekty, jako je kvalita spánku atd. Kromě správně sestaveného tréninku můžete hodně ovlivnit složením stravy. Dávka bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti by se měla držet na zhruba 1,5 gramech, což zajistí udržení a případný nárůst svalové hmoty. Do svého suplementového programu byste proto měli zahrnout kvalitní proteinový prášek, BCAA či beta-alanin.

Vzhledem k tomu, že si řada starších sportovců stěžuje na problémy se spánkem, zvažte užívání suplementu, který by vám v tomto ohledu pomohl. Vít Černý ze společnosti Lifemood zdůrazňuje: „Kvalitní a dostatečně dlouhý spánek zajistí nejenom adekvátní regeneraci po náročném výkonu, ale také dostatečnou produkci testosteronu.“  V podpoře spánku jsou velmi efektivní některé…

Bylinné extrakty

Kozlík lékařský patří v lidovém léčitelství k nejoblíbenějším, jeho účinky navíc potvrzují i vědecké studie. Prokazatelně léčí nespavost a zlepšuje kvalitu spánku, přičemž efekt můžete sledovat už během dvou až čtyř týdnů.  Výborně funguje v kombinaci s chmelem, který má navíc i schopnost mírnit nervozitu a trávicí potíže, mučenkou (ta se s úspěchem používá i k léčbě úzkostí), meduňkou a levandulí. Kdo nechce spoléhat na speciální čajové směsi, ale rád by produkt s ověřeným množství účinných látek, může vybírat z výrobků ve formě kapslí.

Zlepšit kvalitu spánku vám pomůže také melatonin, oblíbený zejména mezi cestovateli, kterým pomáhá zvládnout příznaky jet lagu, ženšen či 5-HTP – derivát tryptofanu navyšující hladinu serotoninu.

Chill4You

Na tento produkt jsme skutečně hrdí. Vyvinuli jsme jej tak trochu pro sebe, protože jako aktivní lidé a sportovci víme, že kvalitní spánek je absolutní základ a jedinečný proces v lidském životě. Chill4You jsme s našimi odborníky ve vývoji poskládali tak, aby lidem pomáhal v jejich složitých dnech, snižoval stres a napětí a zlepšoval spánek. Probudíte se s dobrou náladou a budete mít více energie pro nadcházející den. Kvalitu spánku bereme vážně, jelikož během spánku dochází k obrovskému množství procesů v těle a jedním z nich je proces tvorby testosteronu. Chill4You je na bázi pěti bylinek: kozlík lékařský, levandule lékařská, meduňka lékařská, mučenka pletní a chmel oplétavý. Nepřidali jsme žádná zbytečná aditiva ani barviva. Obal je rostlinného původu (HPMC), produkt je tak vhodný pro vegetariány a vegany. lifemood.cz

NAD STÁRNUTÍM VÍTĚZÍ TZV. SILNÁ TROJKA

Pravidelný trénink doplněný správnou stravou a vhodnými suplementy je tou nejlepší trojkombinací, která vám zajistí dobrou kondici, pevné zdraví a taky radost ze života.

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532266/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7270427/

tosterone-boosters-for-men-over-50″>https://www.webmd.com/healthy-aging/the-best-testosterone-boosters-for-men-over-50

https://www.nutraingredients.com/Article/2010/03/24/Antioxidants-show-benefits-for-over-50-sporty-types#

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18458357/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2774316/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21154195/

https://www.hindawi.com/journals/jfq/2017/8471785/

https://www.stk-sport.co.uk/images/sports-science-research-icass-2019-turmeric-benefits-for-athletes.pdf

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22407780/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5841578/