Výživa

JAK PŘEŽÍT VÁNOCE VE FORMĚ

Co dělat, aby byly šťastné a veselé, nikoliv ovšem ve znamení nadbytečných kilogramů a prolenošených dnů?

 

Asi všichni jsme si někdy byli nuceni připustit, že to během vánočních svátků s tréninkem tak úplně nepřeháníme. Taky si dopřejeme v jídle i pití, v duchu si říkáme, že v plném nasazení se do toho zase pustíme v lednu, protože to budeme kupovat novou permanentku do fitka a všechno se opět vrátí do starých kolejí.

Tentokrát ale pro vás máme revoluční nápad: udělejte všechno proto, abyste vysloveně nesešli z cesty. Snažte se vstoupit do nového roku v relativně dobré formě, těšíc se dobrému zdraví, nikoliv o pět kilo těžší a plní výčitek svědomí. Chce to jen trochu šikovného plánování a strategie, Vánoce pak můžete prožít v klidu, leccos si dopřát a přesto si udržet potřebnou sebekontrolu.

 

  1. KONTROLUJTE SE

Asi největší překážkou, která nám během vánočních svátků stojí v cestě, je fakt, že je to poměrně dlouhé období. Jen si spočítejte, kolik je to talířků naplněných cukrovím, kolik nedietních pochoutek a vynechaných tréninků. Po takové pauze pak není jednoduché dostat se znovu do formy.

Pochopitelně můžete abstinovat a vzdát se všech kalorických lákadel, ale pak budete nejspíš pěkně deprivovaní, nerudní a Vánoce si moc neužijete. Zkuste se místo toho kontrolovat. Dovolte si zhřešit ale nikoliv bez omezení. Nejlépe bude, když se po Štěpánu vrátíte k běžnému jídelníčku. Pak si můžete dovolit oslavu Silvestra, aniž by vás to vysloveně stresovalo. Takže si dopřejte pár dnů, kdy budete jíst a pít dle chuti, ale slibte si, že nebudete nic navíc konzumovat mezi běžnými porcemi. Takový kompromis by mohl mít vcelku uspokojující výsledky.

 

  1. NAJEZTE SE, NEŽ PŮJDETE

Jen proto, že se stravujete jinak než většina lidí, nemusíte odříkat svou účast na nejrůznějších oslavách. Klidně se nějaké té party zúčastněte, ale všechno si naplánujte předem. Pokud víte, že výběr jídel bude omezený na dezerty nebo těžké, tučné pokrmy, raději se najezte doma.

V případě že se jedná o oslavu u někoho doma a nikoliv návštěvu restaurace, nabízí se také možnost, že si vezmete něco zdravého, dietního s sebou. Konec konců zeleninový salát, karbanátky z libového masa a jiné vhodné pochoutky, které nabídnete zúčastněným, budou mít jistě úspěch.

 

  1. SNAŽTE SE TO POJMOUT ZDRAVĚ

Někdy si lidé musí připomenout, že oslava nemusí být vždy v duchu přehršle kalorií. Pozvěte přátele, spolupracovníky či rodinu na vánoční večírek, který pojmete zdravě. Připravte zdravé, dietní pohoštění, případně vše zorganizujte v rámci nějaké sportovní aktivity. Můžete si společně zalyžovat, zabruslit nebo si užít legraci na sáňkách. Uvidíte, že to v dobré společnosti bude vítaná zábava. Pokud počasí nepřeje podobným plánům, využijte třeba lezeckou stěnu v místním fitness centru. Snažte se každopádně odvést pozornost od jídla a udělejte něco pro svoje zdraví.

 

  1. VYTVOŘTE PODMÍNKY PRO DOMÁCÍ TRÉNINK

I když třeba máte ty nejlepší úmysly a nechcete svoji kondici zanedbávat, den má jenom 24 hodin. Během vánočních svátků řadu těchto hodin procestujete, protože máte svoje závazky vůči rodině a přátelům, které se chystáte navštívit. Možná nebudete mít čas jít na hodinu do fitka, ale dost možná si najdete 20 minut, abyste se mohli protáhnout a svaly trochu aktivovat.

Naplánujte si proto alespoň krátké tréninky s váhou vlastního těla. Nejlepší je takové cvičení, které můžete zvládnout kdekoliv – v hotelovém pokoji, u rodičů ve svém starém dětském pokojíčku atd. Kliky, dřepy s výskokem, sedy a lehy, angličáky a výpady – to všechno se dá provádět s minimálním vybavením i na poměrně malém prostoru. Můžete vyzkoušet nejrůznější kombinace technik, jako je AMRAP (maximum opakování v daném časovém období), EMOM (daný počet opakování provedený během jedné minuty s tím, že zbytek času do uplynutí 60 sekund odpočíváte), případně Tabata trénink (osm cyklů po 20 sekundách, po nichž následuje 10 sekund odpočinku).

 

  1. BERTE TO JAKO PŘÍLEŽITOST PRO REGENERACI

Kombinace cestování, rodinných interakcí, finančního napětí a často nereálných očekávání to všechno dělá z Vánoc období plné stresu. Pokud k tomu všemu málo spíte a máte pocit, že je vaše pozornost upírána milionem směrů, bylo by nejlepší, kdybyste měli alespoň jeden den na relaxaci. Jestli toho máte v téhle části roku opravdu hodně, tak je nakonec asi lepší, že toho moc nenatrénujete. Náročný trénink v době velkého stresu by totiž jen zbytečně navýšil riziko zranění a přetrénování. Snažte se tedy vystačit jen s drobným rozcvičením, nesnažte se zvyšovat intenzitu a odpočiňte si, abyste nabrali sílu na nový tréninkový program v nadcházejícím roce.