Výživa

KDE VĚZÍ HOVĚZÍ?

Jaké místo zaujímá červené maso v jídelníčku kulturistů?

Hovězí maso coby vysoce kvalitní zdroj bílkovin vám umožní ještě výraznější nárůst svalové hmoty, stačí jen dodržet následující pravidla ohledně výběru, přípravy a konzumace.

 

Bez ohledu na negativní názory, kterých se kolem hovězího masa v posledních dekádách nahromadilo víc než dost, platí, že když dodržujete určitá pravidla, je tohle maso excelentní potravinou nejenom pro sportovce. Představuje cestu k růstu svalové hmoty. Klíčem k úspěchu je vědět, které kousky masa si vybrat a jak je správně připravit.

 

  1. VYBÍREJTE SI LIBOVÉ KOUSKY

Ne všechny krávy jsou stejné – nebo alespoň ne všechny části jejich těla. Některé kousky hovězího jsou libovější než jiné. A většina kulturistů podle toho určuje, jakému masu dát přednost. Kvalita zde vítězí nad cenou. 250 g libového svíčkové nebo kýty má pouze 11-13 gramů tuku (4-5 g nasycených tuků), zatímco stejně velká porce žebírka obsahuje až 79 gramů tuku (23 g nasycených) a obsah kalorií vzroste ze 437 na 935.

KUPUJTE, POKUD MOŽNO, BIO HOVĚZÍ MASO

Nezáleží ale pouze na tom, jaký kousek masa zvolíte. klíčovou roli sehraje také, v jakých podmínkách byly krávy chované a čím je krmili. Jednou z největších výhod bio hovězího masa je výrazně lepší lipidový profil. Obsahuje více CLA a omega-3 mastných kyselin. Navíc je zcela prosté syntetických hormonů, antibiotik, herbicidů a pesticidů.

Bio hovězí maso je většinou dražší než klasické hovězí ze skotu chovaného v kravínech. Většina sportovců vám ale potvrdí, že ten cenový rozdíl rozhodně stojí za to – ať už z pohledu zdravotního nebo co se týče vlivu na nárůst svalové hmoty.

NEBOJTE SE NASYCENÝCH TUKŮ

Kulturisté obvykle velice pečlivě sledují příjem nasycených tuků. Do určité míry to má zcela svoje opodstatnění, ale současně platí, že nasycené tuky jsou pro tělo v rozumných dávkách přínosem. Jsou klíčovým komponentem při produkci hormonů, například testosteronu. Pokud vaše strava obsahuje jen velmi málo nasycených tuků, můžete to nepříznivě ovlivnit hladinu testosteronu.

Obecně platí, že by kulturisté měli asi polovinu kalorií ve formě tuků čerpat ze zdravých tuků. Jejich zdrojem je například olivový a kanolový olej, ořechy, semínka, avokádo a tučně ryby, např. losos. Druhá polovina dávky tuků by měla pocházet z nasycených zdrojů, jako jsou mléčné produkty, vajíčka a maso. Kulturisté (a nejenom oni) by se měli vyhýbat trans tukům (chemicky změněným hydrogenovaným olejům).

MLETÉ MASO TEPELNĚ UPRAVUJTE PEČLIVĚJI NEŽ STEAKY

Z hlediska případné kontaminace je mleté hovězí nejrizikovější. Doba jeho tepelné úpravy by tedy měla být dostatečně dlouhá. Mleté maso byste měli připravovat pouze na stupeň medium a výš. Když takový karbanátek nebo hamburger rozkrojíte, nemělo by být maso uvnitř vůbec růžové.

 

VYUŽIJTE HOVĚZÍ MASO JAKO POMALU STRAVITELNÝ ZDROJ BÍLKOVIN

Zkušení kulturisté vědí, v čem spočívají výhody konzumace rychle a pomalu stravitelných bílkovin v různou denní dobu, v závislosti na okamžitých potřebách organismu. Rychle stravitelné proteiny (například syrovátka a sojové bílkoviny) jsou excelentní v okamžiku, kdy máte za sebou dlouhou dobu bez příjmu bílkovin, tzn. například po probuzení nebo, když chcete po tréninku nastartovat regeneraci.

Pomalu stravitelné formy bílkovin přichází ke slovu během dne, kdy potřebujete mít k dispozici stabilní dávku aminokyselin. Hovězí maso je jedním z nejlepších zdrojů pomalu stravitelných bílkovin. Hodí se proto i pro konzumaci večer před spaním, asi 90 minut po tréninku. Takový postup umožní dosáhnout pomalého uvolňování aminokyselin v průběhu noci, čímž se snižuje riziko rozkladu svalové tkáně.