Tréninky

MÝTY, KTERÝM SE VYPLATÍ NEVĚŘIT

Kulturistika patří ke sportům, v nichž se mýtům daří. Její legendární představitelé se pyšní figurou, budící dojem, že nepochází z tohoto světa. Není tedy divu, že jsou silové sporty živnou půdou pro nejrůznější dezinformace. A tak můžete zaslechnout….

 

Kdo cvičí břicho, bude mít vyrýsované břišáky.

Všichni bychom si přáli, aby to byla pravda. Je stále hodně lidí, kteří věří, že pokud budou břicho dostatečně procvičovat, zbaví se té pneumatiky, která se jim vine kolem pasu. To je ale pouze výmysl nejrůznějších televizních reklam. Trénink břicha = viditelné svaly pouze v případě, kdy vaše břicho nepokrývá vrstva tuku. V opačném případě svaly možná mít budete, ale bezpečně zakryté tukem.

Vypracované břicho je tedy výsledkem souhry kvalitního tréninku a dietní stravy. Jedno bez druhého vám optimální výsledky nepřinese.

 

Vysoký počet opakování zajistí vyrýsování svalů.

To je další velký omyl. Použitím lehkých zátěží a provedením vysokého počtu opakování ještě nemusíte nutně dosáhnout vyrýsování svalů. Ve skutečnosti totiž může dojít dokonce i k jejich odbourávání. Záleží na stravě a na způsobu + intenzitě tréninku. Nedostačující výživa snadno povede ke ztrátě objemů a k následnému zpomalení metabolismu. A to je cesta do pekel, protože čím více máte svalové hmoty, tím více spálí vaše tělo kalorií i v klidu, tj. když necvičíte. Rýsování svalů nezávisí jen na počtu opakování a použité zátěži, ve hře je mnohem více faktorů, včetně dávkování sacharidů.

Cestou k ideální postavě je posilovací trénink založený na progresivním zatížení, aerobní cvičení a správná strava.

 

Nemůžu to přehánět, nechci být tak mohutný

Něco takového prohlásí asi jen člověk, který se tvrdé práce tak trochu bojí, vyhýbá se bolesti, provázející intenzivní trénink a hledá si výmluvy. Ti ostatní totiž moc dobře vědí, jak náročné je vybudovat si pár kilo svalové hmoty.

Obavy, že se vám to vymkne z rukou a budete mít svalů až moc, jsou naprosto mimo.

 

Dieta bez tuku podporuje kvalitní vyrýsování

Mýtus, že konzumace tuků vede k tloustnutí, patří k nejčastějším. Pravdou je, že nadbytečné kalorie přijaté ve formě tuků, budou uloženy do tukových rezerv. Ale stejně by tělo postupovalo v případě kalorií ve formě sacharidů i bílkovin. Tuky si místo na černé listině rozhodně nezaslouží, existují totiž druhy nezbytné pro produkci klíčových hormonů (např. testosteronu) a v neposlední řadě tuky, které samy přímo stimulují odbourávání tukových rezerv organismu a chrání svalovou tkáň (esenciální mastné kyseliny).

Strava bez tuků tedy nic neřeší. Potřebujete dosáhnout energetického deficitu, tzn. přijmout méně energie. než vydáte.

 

Kulturisté nejsou ve skutečnosti moc silní.

Jednou z příčin vzniku tohoto mýtu je fakt, že pokud sportovec dosáhne jisté míry svalového rozvoje, hledá různé způsoby stimulace svých svalů. Zvyšuje objem tréninku, zařazuje více izolovaných cviků, negativní opakování apod. Pracuje tedy se širokou škálou proměnných, nikoliv pouze s velikostí zátěže. A tak lidé nezřídka kdy vidí kulturisty cvičit s relativně nízkou zátěží, která neodpovídá jejich objemů. Laik si pak snadno řekne: „Ten ve skutečnosti nemá žádnou sílu.“

Pravda je ale taková, že jak svaly rostou, tak také sílí. Tyto dvě změny jdou spolu ruku v ruce, čím vyšší použijete zátěž, tím výraznější bude stimulace nárůstu objemu i síly.