Tréninky

5 ZPŮSOBŮ JAK BOJOVAT S BOLESTÍ PŘI TRÉNINKU

Foto: Irvin Gelb

Tyto techniky vám pomohou zmírnit bolest způsobenou tvrdým tréninkem a působí současně jako prevence zranění.

Lékař vám řekne, že bolest je indikátor toho, když se v těle děje něco špatného. Tvrdě trénující sportovec vám řekne, že bolest je něco, co drží slabochy dál od posilovny. My se nyní podíváme na oba pohledy.

Určitý stupeň bolesti je nedílnou součástí našeho života a úzce souvisí i s tréninkem. Pokud ale stresové faktory narůstají, mohou se vymknout kontrole a vést k poranění, donutí nás provádět kompenzační cviky, neboť je třeba bojovat s poruchami mobility a předcházet problémům s klouby. Trénink svým způsobem vyžaduje trochu sebezapření. Současně musíte věnovat pozornost stravě a spánku, hydrataci a pravidelnému myofasciálnímu uvolnění svalů (pomocí masážního válečku). Následujících pět strategií jistě uvítáte zejména ve chvílích, kdy tréninková intenzita nabírá na síle.

KOMPRESNÍ PRÁDLO

Kompresní prádlo může navodit pocit větší síly, bezpečnosti a stability, navíc to nakonec může působit i „cool“ dojmem (třeba to, které vyrábí Lebron James). Před několika lety byla v časopise Medicine and Science in Sports and Exercise publikována studie, díky níž odborníci zjistili, že sportovci, kteří nosili kompresní prádlo po tréninku, tím výrazně urychlili regeneraci. Byli schopni zvýšit svoji sílu a zlepšovali se rychleji než ti, kteří toto oblečení nenosili.

 

RYBÍ OLEJ

Omega-3 mastné kyseliny obsažené v rybím oleji jsou výrazně protizánětlivé a pomáhají bojovat proti enzymům, které rozkládají chrupavku. Díky studii publikované v Clinical Journal of Sport Medicine víme, že užívání rybího oleje redukuje příznaky potréninkové bolesti dostavující se 48 hodin po náročném cvičení. Další výzkumy prokázaly, že vhodný poměr omega-3 a omega-6 mastných kyselin podporuje produkci kolagenu, důležitého strukturálního proteinu, který je obsažený v pojivových tkáních.

 

TEJPOVACÍ PÁSKY

Původně jde o pomůcku fyzioterapeutů, tzv. „tejpy“ nyní ale běžně používají i sami sportovci, aby mohli bezbolestně cvičit v potřebném rozsahu pohybu. Jde o speciální elastické pásky, které podporují hojení tím, že oddalují kožní řasu od měkkých tkání, čímž usnadní prokrvení drobných potréninkových poranění a regenerace probíhá rychleji. V časopise Journal of Physiotherapy byly zveřejněny výsledky studie, v rámci níž byly sportovcům aplikovány tejpy v bederní části zad z důvodu nespecifické bolesti této partie. Díky tomu u nich došlo k výraznému zlepšení, ústupu bolesti a pokrokům v hybnosti v porovnání se skupinou, která tejpy nepoužívala.

SPRCHA

Vystavit svoje tělo střídavě teplé a studené sprše to znamená rozproudit lymfu, zlepšit odstranění odpadních látek z buněk a potlačit záněty probíhající v těle. V časopise The Journal of Strength and Conditioning Research byly publikovány výsledky výzkumu, který odhalil, že tento způsob terapie pomáhá plně obnovit funkci svalů i po brutálním tréninku. Přitom to není nic nedosažitelného, prostě postačí, když budete ve sprše střídat teplou a studenou vodu zhruba v poměru 3:1, teplota by měla být v obou případech na hranici tolerance a sprchu vždy končete studenou vodou.

 

SOLNÁ LÁZEŇ

Jednou z nejlevnějších a přitom nejsnazších regeneračních strategií je současně ta prakticky nejstarší. Když se do horké koupele přidá tzv. epsomská sůl (tzn. magnesium sulfát), která redukuje záněty, reguluje hladinu elektrolytů a zlepšuje funkci nervové i svalové soustavy, přičemž má vliv i na fungování enzymů v těle. Výzkumy nám ukazují, že aktivním lidem neustále chybí hořčík, přitom je to jedna z mála látek, které můžeme vstřebávat i pokožkou. Koupele v epsomské soli tedy napomáhají obnovit optimální hladinu tohoto důležitého minerálu.

 

Další dobré rady a motivační články hledejte na stránkách Světa kulturistiky. Udělejte si radost předplatným a časopis najdete pravidelně ve své schránce.