Tréninky

NEJČASTĚJŠÍ CHYBY ZAČÁTEČNÍKŮ

Příchod nového roku bezpochyby přivedl do fitness center mnoho nových návštěvníků. Z nich nemalá část už v tuhle chvíli necvičí. Vy, co jste vydrželi, si zasloužíte značný obdiv, dávku povzbuzení a pár dobrých rad.

Jakým chybám byste se měli vyhnout, pokud chcete dosahovat kvalitních výsledků, cvičit bezpečně a dostat se rychle do formy?

NEVHODNÁ DÉLKA TRÉNINKU

Hodně začátečníků má pocit, že jestli se chtějí do cvičení opravdu opřít, potřebují věnovat tréninku dostatečně dlouhou dobu. To ale v jejich pojení nezřídka kdy znamená třeba dvě hodiny. Zařazují trénink celého těla složený z velkého počtu cviků, jdou na hranice svých sil i možností a očekávají zasloužené výsledky. Ale takhle to nefunguje. Svaly potřebují stimul, to je pravda, ale nesmí být přehnaný, protože pak rozhodně adekvátně reagovat nebudou. Naopak! Hrozí přetrénování, zranění a vyřazení z tréninku klidně i na hodně dlouhou dobu. A to asi v plánu nemáte.

Chybu ale dělají i tací, kteří se ve fitku tak nějak „ochomýtnou“ a cvičení šidí. Efektivní trénink nemusí trvat dlouho, klidně vystačíte i s půl hodinou, když budete vědět, jak na to. Ale kdo stráví 15 minut povídáním v šatně, pak prohodí pár slov na recepci, ledabyle odcvičí deset sérií s váhou, která by si zasloužila být vyšší, deset minut stojí pod sprchou a hurá domů, ten se za půl roku rozhodně dechberoucími výsledky chlubit nebude.

NEVHODNÁ ZÁTĚŽ

Opět mohou být chyby na obou stranách. Kdo se snaží ukázat všem kolem, že mu síla nechybí, měl by příště nechat ego v šatně. Pokud se nechystáte na powerlifterskou soutěž, není použitá zátěž rozhodně prioritou. A už vůbec nejste ve fitku proto, abyste něco dokazovali všem kolem, potažmo sami sobě. Tohle doporučení se týká zejména mužů. Ženy oproti tomu mívají zcela opačný problém. Bojí se naložit si dostatečnou váhu, která by svaly stimulovala potřebným způsobem. Jednak se zcela pochopitelně bojí vzít do ruky těžší činku, současně v nich vyšší váhy vzbouzí obavy z příliš mohutných svalů. V prvním případě je třeba obavy překonat díky nácviku správného provedení cviků a určitě sehraje svou roli i čas. Díky zkušenostem z tréninku se postupně vyšších zátěží přestanete bát a budete se cítit jistější. Mýtus o příliš velkých svalech můžeme vyvrátit obratem. Skutečně nejsou takové obavy na místě. Kdyby svaly rostly tak snadno, vypadali by lidé ve fitku úplně jinak, to nám věřte.

NESPRÁVNÉ PROVEDENÍ CVIKŮ

Fázi nácviku techniky je třeba věnovat dostatek času a určitě se nevyplatí ji jakkoliv podceňovat. V ideálním případě by vás měl prvními tréninky provázet zkušený trenér, který na provedení cviků dohlédne. Ne každý samozřejmě takovou možnost má. O to víc pak dává smysl získávání vědomostí z kvalitních zdrojů. Měli byste vědět, jaký sval daný cvik zatěžuje (tzn. kterou část těla máte při pohybu cítit), v jakém pohybovém rozsahu cvičit, jak vypadá výchozí pozice a na jaké detaily byste se měli během cvičení zaměřit. Nesázejte na štěstí začátečníků, kteří někdy dosahují poměrně slušných výsledků navzdory chybám. Dlouhodobě jim tak progres fungovat nebude.

KDYŽ VÁM RADÍ PŘÍLIŠ MNOHO LIDÍ

Ne nadarmo se říká „mnoho psů – zajícova smrt“. Jakmile si necháte radit od spousty lidí, s největší pravděpodobností dostanete několik – poměrně odlišných – „dobrých“ rad. Takže se budete zmítat  v nejistotě, kdo z nich má vlastně pravdu. Dnešní doba je ve znamení nadměrného přílivu informací. Podíváte se na internet, pustíte si pár videí, projedete sociální sítě a promluvíte s pár lidmi ve fitku… Výsledkem bude nejspíš chaos. Měli byste si zvolit jednoho zkušeného trenéra, který poslouží jako zdroj kvalitních, ověřených informací a bude vaším průvodcem na cestě k super formě.