Výživa

POTRAVINY, KTERÉ PODPORUJÍ SPALOVÁNÍ TUKŮ

Je možné jíst, tzn. přijímat energii a současně tím stimulovat její výdej?

Samozřejmě! Stačí vědět, jak účinně „nakopnout“ metabolismus a udržovat ho v chodu. Když k tomu přidáte kalorický deficit, jste přesně v tom správném tuky spalujícím módu. Představujeme potraviny, které by v dietním jídelníčku neměly chybět.

Chilli papričky

I tomu nejnudnějšímu dietnímu pokrmu dodají na chuti a jako bonus nastartují metabolismus díky látce známé jako kapsaicin. Ten prokazatelně potlačuje chuť k jídlu, aktivuje tuky spalující procesy a stimuluje jejich následný průběh.

Grapefruit

Je zdrojem vlákniny, která navodí pocit nasycení, a také vitaminu C, o němž se ví, že zajišťuje správný (a dostatečně rychlý) průběh metabolismu. Zapomenout nesmíme ale ještě na jednu důležitou látku, kterou je naringin. Jde o flavonoid stimulující činnost jater a urychlující mobilizaci tukových rezerv. Játra díky němu lépe produkují tuky spalující enzymy, takže celý proces probíhá rychleji a s vyšší efektivitou.

Špenát

Pro spalování tuků je velmi důležité zásadité prostředí v těle. Možná jste nevěděli, že špenát patří k výrazně zásaditým potravinám, napomáhá tedy v boji s překyselením organismu, čímž vytváří podmínky pro správný průběh tuky spalujících procesů.

Tučné ryby

Máte strach cíleně konzumovat tuky, když ty vlastní chcete spálit? Není čeho se bát. Zdravé tuky obsažené v některých druzích mořských ryb (losos, treska atd.) tlumí pocit hladu a podporují oxidaci uložených tukových rezerv.

Konopné semínko

Kromě toho, že je překvapivě kvalitním zdrojem bílkovin (s kompletním aminokyselinovým profilem), patří také k vyhledávaným zdrojům esenciálních omega-3 mastných kyselin. Ty jsou zcela klíčové jak pro udržení pevného zdraví, tak v rámci spalování tuků. Pravidelná konzumace konopných semínek vám současně pomáhá snížit krevní tlak a hladinu cholesterolu.

Káva a čaj

V obou případech jde o nápoje obsahující kofein (pokud zvolíte čaj černý, zelený atd.), tedy stimulant, který navíc působí synergicky s celou řadou látek obsažených v čaji či kávě. V zeleném čaji je jeho nejúčinnějším spoluhráčem EGCG (tzn. epigallokatechin), v kávě pak kyselina chlorogenová. Kofein má ohledně odbourávání tuků příznivý vliv zejména na tuky uložené v oblasti břicha. V případě kyseliny chlorogenové se zase často mluví o schopnosti regulovat využití glukózy, takže je upřednostněno využití glukózy ve svalech oproti jejímu následnému uložení ve formě tuku.