Výživa

MACA – PŘÍRODNÍ PŘEDTRÉNINKOVKA

Cesta k super tréninkovým výsledkům se neobejde bez obrovského úsilí, tvrdé disciplíny a v neposlední řadě také vyžaduje promyšlený přístup. Pokud má tělo dlouhodobě reagovat nárůstem hmoty, síly či výkonnosti, potřebuje dostávat stále nové podněty, na které se doposud neadaptovalo. A tento postoj se vám vyplatí i v otázkách suplementace. Vsaďte tedy na méně tradiční přístupy.

Trendem poslední doby jsou tzv. předtréninkovky – produkty obsahující celou řadu ingrediencí. Jejich cílem je navýšit hladinu energie, podpořit koncentraci a celkově nabudit tělo k tomu, aby v tréninku podalo co nejlepší výkon.

Jestli chcete v rámci volby přetréninkového suplementu sáhnou po něčem novém, ale přesto vyzkoušeném a osvědčeném, nabízí se vám MACA.

Kořen peruánské rostliny maca se dnes řadí mezi tzv. superpotraviny a pro své léčivé a energizující účinky je používán již zhruba šest tisíc let. Má zcela unikátní schopnost harmonizovat tělesné funkce. Z odborného hlediska maca patří mezi adaptogeny, tedy produkty rostlinného původy, které v těle navozují rovnováhu – navyšují hladinu energie, stejně jako mírní stres podle toho, co je zrovna třeba.

Jakým způsobem maca zkvalitní váš trénink?

Obsahuje kvalitní aminokyseliny a fytonutrienty.

Maca je zdrojem 18 z 20 aminokyselin potřebných pro fungování lidského těla. A právě aminokyseliny jí umožní nejenom zvýšit fyzickou výkonnost, ale také následně podpořit regeneraci a růst svalové hmoty. Díky synergickým účinkům tzv. fytonutrientů (látek rostlinného původu) má silné antioxidační účinky, takže sportovcům pomáhá v boji se škodlivými volnými radikály, které v těle vznikají při vyčerpávajícím tréninku.

Vliv na činnost štítné žlázy

O štítné žláze víme, že naprosto zásadním způsobem ovlivňuje hormonální funkce těla a činnost metabolismu. Pokud vám maca pomůže optimalizovat její funkce, můžete počítat s vytvořením velmi dobrých podmínek pro rozvoj fyzické výkonnosti.

Podpora vylučování testosteronu

Maca byla historicky využívána pro zvýšení hladiny energie a libida, za tyto účinky vděčí schopnosti navýšit hladinu testosteronu a současně redukovat nadbytečný estrogen. To siloví sportovci bezpochyby ocení, protože se tím pro ně zlepšují vyhlídky na nárůst svalové hmoty i síly, lepší regeneraci po výkonu či udržení stávající svalové hmoty.

Kvalitnější trénink i bez stimulantů

Ne každému vyhovují přetréninkové produkty s obsahem stimulantů. Hlavně z dlouhodobého hlediska mohou některým sportovcům přivodit potíže. Některé látky jsou při pravidelném užívání vysokých dávek spojovány s poškozením jater, jiné zase zvyšují riziko srdečních onemocnění. I proto dává smysl vyzkoušet přírodní předtréninkový suplement bez obsahu stimulantů.

Lepší spánek

Na jednu stranu vám maca přinese energii potřebnou pro výkon, na druhou stranu ale nenaruší spánek. Díky adaptogenním účinkům zvládne vytvořit podmínky pro efektivnější trénink a vzápětí umožní fyzický i mentální odpočinek po cvičení.

Výkonnější metabolismus

Při dlouhodobém užívání maca podporuje metabolismus tuků a glukózy, podle všeho umožní tělu navýšit glykogenové rezervy, což se samozřejmě odrazí na celkové fyzické kondici.

Dávkování

Většinou se doporučuje užívat dávku ráno s cílem harmonizovat tělesné pochody i psychiku. Pokud ovšem chcete ovlivnit výkonnost, uvažujte o další dávce 1-2 hodiny před tréninkem. Obvykle se pro dosažení optimálních účinků doporučuje dlouhodobé užívání (6-12 týdnů). V rámci studie provedené s cyklisty bylo prokázáno, že jejich výkonnost i schopnost regenerace se zlepšily již po 14denním užívání.

 

Čím je maca zajímavá?

* Původně ji užívali Inkové. Jejich bojovníkům pomáhala zvládat náročné fyzické výkony ve vysokých nadmořských výškách, kde koncentrace kyslíku dosahuje pouze 40 % v porovnání s úrovní moře.

* V 90. letech ji NASA zařadila coby složku stravy astronautů.

* 100 g sušeného kořenu obsahuje 475 % denní doporučené dávky (DDD) vitaminu C, 82 % DDD železa a 300 % DDD mědi.

* Maca podporuje plodnost mužů, díky provedenému výzkumu víme, že se u sledovaných jedinců zvýšil celkový počet spermií o 84 % a jejich pohyblivost zlepšila o neuvěřitelných 109 %.