Bolavé klouby? Svěřte se do péče Omega-3 mastných kyselin!

Bolavé klouby? Svěřte se do péče Omega-3 mastných kyselin!

Omega-3 mastné kyseliny? Rybí olej? Nuda! Ne ale tak docela, jak by se na první pohled mohlo zdát. Mnohem více než při čtení tohoto článku se možná budete nudit doma, až z okna budete závistivě pokukovat, jak si to kámoši pěkně šinou do posilovny.

Výživa | 17.09.2009 | Michal Rudzinskyj

Použité stránky: wikipedia.org
Připravil: Karel Šedivý


Zatímco vaše svaly budou vypadat jako napůl vyfouklé pouťové balónky.

 

Ať už máte bolavé rameno a nemůžete provádět benčpres nebo máte problémy s oštěpařským loktem při bicepsových zdvizích, vždy se bude jednat o problém, který se s vámi může táhnout nejen řadu dnů a týdnů, ale klidně i měsíců. Zatímco denně pracujete na strategii, jak zvedat větší váhy a k tomu všemu pilujete jídelníček a poctivě suplementujete proteinovými koktejly, možná vám chybí jeden jediný doplněk stravy, díky kterému byste možná nemuseli neustále vymýšlet pod jakým úhlem provádět určitý cvik, aniž byste při tom nepociťovali nepříjemnou bolest.

V minulosti jsem netrpěl dlouhodobými bolestmi kloubů. Sem tam se něco objevilo, tak jako u každého, kdo se v posilovně už nějakou dobu pohybuje. Tentokrát se ale moje levé rameno ne a ne vyléčit. Omezil jsem váhy na benčpresu, ordinoval si klid, používal protizánětlivé masti, ale nic nemělo příliš znatelný účinek. A pak jsem si vzpomněl na to, jak jsem kdysi četl o příznivém vlivu Omega-3 mastných kyselin majících protizánětlivé účinky. V tu chvíli jsem neváhal ani vteřinu a balení želatinových tobolek s rybím olejem si zakoupil v nejbližší lékárně.  A v tomhle případě to byla skutečná trefa do černého.

První týden jsem užíval maximální doporučenou dávku tří tobolek denně a již po zhruba deseti dnech jsem pocítil znatelné zlepšení. Další dva týdny se stav jen mírně zlepšoval, k mému překvapení se však po celkových přibližně čtyřech až pěti týdnech užívání zlepšil natolik, že jsem byl schopen se opět naplno vrátit k plnohodnotnému tréninku. Dnes při něm opět používám stejné a dokonce i vyšší váhy než dříve, preventivně ale raději stále každý den užívám jednu tobolku s obsahem Omega-3 mastných kyselin. A bolest? Je z 99 % pryč! Protože jsem si tuto zkušenost nechtěl nechat jen pro sebe, rozhodl jsem se o ni podělit i s ostatními, protože dobře vím, že nemálo z vás se potýká nebo v budoucnu může potýkat s podobnými problémy. A jelikož se jedná o určitě zajímavou záležitost, přináším v tomto článku další informace týkající se rybího oleje, Omega-3 mastných kyselin a možnosti jejich využití včetně příznivých účinků na zdraví člověka.

  • Rybí olej a Omega-3 mastné kyseliny

Rybí olej se získává z masa na tuk bohatých ryb. Tyto ryby by neměly chybět v žádném vyváženém a zdravém jídelníčku, protože obsahují Omega-3 mastné kyseliny a to kyselinu eikosapentaenovou (EPA) a dokosahexaenovou (DHA). Tyto kyseliny fungují jako prekurzor (výchozí látka) pro tvorbu eikosanoidů, které slouží k potlačování zánětlivých procesů.

Omega-3 mastné kyseliny se netvoří v rybách jako takových, ale kumulují se v jejich tělech z externích zdrojů. Prvním z nich jsou mikrořasy, které produkují Omega-3 mastné kyseliny. Ryby tyto mikrořasy požírají a tak se Omega-3 mastné kyseliny dostávají do jejich tkání, kde se hromadí. To platí například pro heringa nebo sardinky. Jiné druhy, jako třeba mečoun nebo žralok, pak naopak požírají ryby, které se živí mikrořasami a tak i tyto ryby obsahují určitá množství Omega-3 mastných kyselin. Protože jsou však v tomto případě predátory a stojí na vrcholku potravního řetězce, je zapotřebí vzít v úvahu i obsah těžkých kovů nacházejících se v jejich těle (rtuť, dioxiny, PCB, chlornan). Z tohoto důvodu doporučuje FDA (Státní ústav pro kontrolu léčiv ve Spojených státech) omezit spotřebu těchto druhů ryb. Na trhu proto existují i vegetariánské výrobky s obsahem Omega-3 mastných kyselin, většina seriózních výrobců ale při výrobě svých produktů speciálními technologickými postupy obsah těžkých kovů eliminuje.

Takzvaná „západní“ strava je značně bohatá na obsah Omega-6 mastných kyselin. Ty jsou obsaženy například v cereáliích, celozrnném chlebu, pečených a mražených potravinách a v margarínech. Z tohoto důvodu není suplementace Omega-6 mastnými kyselinami žádoucí. Naopak Omega-3 mastné kyseliny mohou kromě řady jiných příznivých účinků normalizovat poměr mezi příjmem Omega-3 a Omega-6 mastných kyselin.

Podle některých odborníků může užívání rybího oleje v jakékoliv formě pomoci v regulaci hladiny cholesterolu, protože rybí olej obsahuje velké množství Omega-3 mastných kyselin. Preferovaným zdrojem rybího oleje by ale neměla být rybí játra. To z toho důvodu, že játra a výrobky z nich (například tresčí olej), ale také například maso velryb, neobsahuje pouze Omega-3 mastné kyseliny, ale zároveň se v tomto tuku nachází i aktivní forma vitamínu A. Tento v tucích rozpustný vitamín, pakliže je přijímán ve vysokých dávkách, může být nebezpečný. První objevitelé arktických oblastí, kteří přišli do styku s tamními obyvateli, museli právě tomuto problému čelit, aniž o něm měli tušení. Původní obyvatelé jim totiž nabízeli syrová játra, která však obsahovala nadlimitní (a tedy toxické) dávky vitamínu A. Pro tyto původní obyvatele to bylo přirozené, jelikož neměli k dispozici jiné zdroje tohoto vitamínu, ale pro polárníky představovala konzumace jater skryté nebezpečí. Příznakem nadměrných dávek vitamínu A jsou nevolnost, zvracení, průjem, poruchy zraku, padání vlasů, kožní změny a další.

  • Účinky Omega-3 mastných kyselin na zdraví člověka
     

Příznivé účinky Omega-3 mastných kyselin prokázala již celá řady studií. Mezi nejvýznamnější patří vliv na snižování hladiny cholesterolu a ochrana srdečně-cévního aparátu. Podle doporučení odborníků je vhodné denně konzumovat 1 gram rybího oleje denně a to nejlépe v přirozené formě, kterou představuje konzumace ryb bohatých na rybí olej Ať už si ale zvolíte jakýkoliv zdroj, pamatujte na to, že s dávkami Omega-3 mastných kyselin byste to rozhodně neměli zbytečně přehánět. Vliv na zdraví člověka a tedy i na protizánětlivé procesy je otázkou systematického a delšího užívání a nadměrné dávky vám v řešení problému pravděpodobně nepomohou. Pokud se tedy rozhodnete zakoupit doplněk s Omega-3 mastnými kyselinami, určitě bude vhodné respektovat doporučované dávkování uvedené na příbalovém letáku. Přirozeným zdrojem Omega-3 mastných kyselin jsou i ořechy, lněná semínka, lněný olej a tmavá listová zelenina. Tyto rostlinné zdroje obsahují alfa-linolenovou kyselinu známou také pod označením ALA.

Omega-3 mastné kyseliny pomáhají nebo mohou pomoci tím, že:

  • Potlačují zánětlivé procesy
  • Příznivě působí na klouby a chrupavky
  • Zlepšují imunitu
  • Snižují hladinu LDL cholesterolu
  • Pomáhají při snižování krevního tlaku
  • Zmenšují riziko trombózy
  • Zmírňují rozklad vlastních tělesných bílkovin (ochrana svalové hmoty při rýsování v kulturistice – zároveň zlepšují metabolismus tuků)
  • Slouží jako prevence některých druhů rakoviny
  • Vychytáváním volných radikálů zmírňují oxidativní stres
  • Možná prevence Parkinsonovy choroby, Alzheimerovy choroby a schizofrenie
  • Podle některých studií potlačují agresivitu
  • Mají antidepresivní účinky
  • Příznivě působí při akné, která se dokonce podle některých poznatků již nevrací 

Jak tedy sami vidíte, jemné, šetrné a přitom spolehlivé řešení vašich problémů s bolavými klouby a úpony máte možná na dosah. Problematika ochrany pohybového aparátu je samotná velice obsáhlá, mnohdy ale, jak se zdá, pomůže i tak zdánlivě banální věc, jakou na první pohled může být rybí olej a v něm obsažené Omega-3 mastné kyseliny. S jejich suplementací byste tedy určitě neměli váhat, zvláště pak, pokud již zmíněnými problémy trpíte a pohybujete se v začarovaném kruhu. Pamatujte jen na to, že samotný příjem Omega-3 mastných kyselin je sice přínosný, v žádném případě to však neznamená, že byste neměli i nadále dbát na korektní techniku cvičení a náležitou regeneraci.

 
 
Přidej na Facebook Přidej na Linkuj Přidej na Vybrali.sme Přidej na Jagg

Verze pro tisk